Indbyggerne i Sudans hovedstad, Khartoum, jubler og fester torsdag efter nyheden om, at præsident Omar al-Bashir er afsat og nu er sat i husarrest.
”Regimet” er ved at blive afsat, og Bashir befinder sig på ”et sikkert sted,” siger forsvarsminister Awad Ibn Ouf i en meddelelse på tv. Det rapporterer flere internationale medier.
I de kommende tre måneder er der erklæret undtagelsestilstand i landet, tilføjer forsvarsministeren.
Torsdag er der massive fredelige demonstrationer foran militærets hovedkvarter i det centrale Khartoum, hvor tingene udvikler sig hurtigt.
Der foregår forhandlinger mellem militæret og Bashirs styre, og meget er endnu ikke på plads. Men rygterne siger, at Bashir er fløjet ud af landet eller er ved at blive fløjet ud i eksil til et venligsindet land som Malaysia eller Saudi-Arabien.
Det er dog foreløbig kun rygter, understreger seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Nils Carstensen, som hele dagen har fulgt med i udviklingen.
”Vi ved dog, at politiske fanger er blevet løsladt, herunder flere af frontfigurerne fra protestbevægelsen. Det har været fremme, at det ville være ALLE politiske fanger, men vi må vente og se. Men et betragteligt antal oppositionsfigurer er løsladt – det ved vi. Så der er et skifte undervejs,” siger han.
Militæret tager demonstranternes side
Lørdag dukkede demonstranterne op foran det store militærkompleks mindre end en kilometer fra præsidentpaladset.
”Det udfordrede og udvidede den splittelse, der var i militæret om, hvis side de var på. Ved at placere sig der pressede demonstranterne militæret til at vælge side. Menige soldater gik ud og beskyttede demonstranterne, men det var et stort gamble fra demonstranternes side,” siger Nils Carstensen.
Gennem de seneste 10 dages tid har det været tydeligt, at der var ved at ske et skifte i bevægelsen i Sudan. Det siger Mahjoob Zweiri, som er professor i mellemøstlig historie ved Qatar universitet, til tv-stationen al-Jazeera.
”Dette skifte begyndte med, at militæret skiftede kurs og gik i retning af folkets krav,” siger han.
Al-Jazeeras udsendte reporter, Hiba Morgan, fortæller, at der er en tung tilstedeværelse af soldater i det centrale Khartoum.
”Der er masser af militære køretøjer omkring hovedstaden og omkring byens hovedveje. De fleste veje er spærret af, især dem der fører til hærens hovedkontor. Nogle enkelte veje er åbne for de demonstranter, der har deltaget i sit-in demonstrationen,” rapporterer al-Jazeeras udsendte.
Det er endnu uklart, hvilke dele af militæret, der har taget magten.
Den sudanske forsvarsminister siger på tv, at militæret nu skal lede en toårig overgangsregering. Der foregår torsdag stadig forhandlinger om det kommende overgangsstyre.
Sudanese Professionals Association, som er en af de organisationer, der har ført an i protesterne mod Bashir, har sammen med andre sagt, at den som udgangspunkt ikke vil acceptere en militærstyret regering. Men der foregår stadig forhandlinger.
”Vi ved så endnu ikke, hvad der bliver udgangen på skænderier mellem aktivister, gamle oppositionsrepræsentanter og styret/militæret. Demonstranterne har sagt, at de ikke vil se en eneste repræsentant for Bashirs gamle magtelite i den kommende regering,” siger Nils Carstensen.
”Der er så meget på spil. Lad os se i de næste timer, hvad der kommer.”
Efterlyst for folkedrab
Protesterne i Sudan begyndte i december 2018 og var i første omgang udløst af utilfredshed med stigende priser på dagligvarer. Demonstrationerne udviklede sig imidlertid hurtigt til at blive et krav om Bashirs afgang.
Allerede inden priserne på brød steg til det tredobbelte, var der utilfredshed i befolkningen over de generelle levevilkår og den stigende inflation.
Økonomer siger, at forholdene blev forværret, efter Sydsudan i 2011 løsrev sig fra Sudan. De vigtigste oliefelter, som Sudan er dybt afhængig af for at kunne få økonomien på ret kurs, ligger nu i Sydsudan, skriver The Standard.
Ud over, at utilfredsheden med Bashirs håndtering af økonomien og hans mangeårige undertrykkende styre nu har væltet ham, har præsidenten også andre alvorlige problemer.
Omar al-Bashir har i mange år været efterlyst af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag, der vil stille ham til ansvar for krigsforbrydelser begået i Darfur, herunder folkedrab. Det er endnu uklart, hvad der vil ske med ham nu, efter at han er blevet anholdt.
I Khartoum handler et af de mange svirrende rygter om, at han muligvis allerede har forladt landet og har fået lov at rejse i eksil.
”Selv om det måske er lykkedes dem at få Bashir ud, er der andre i kredsen omkring ham, der står over for samme anklager som Bashir. De ved også godt, at hvis de mister magten, står de til en røvfuld. Hele kredsen omkring ham kæmper for deres liv,” siger Nils Carstensen.
”Ud fra et retfærdighedssynspunkt er det noget skidt, hvis han slipper for at blive retsforfulgt, men ud fra et mere pragmatisk synspunkt kan det måske være med til at undgå en borgerkrig i Sudan.
Uanset om det sker nu eller senere, så er det ikke en usandsynlig udgang, at han ender et sted, hvor han bliver beskyttet. Det kommer igen helt an på, hvem der på sigt overtager magten.”