Sudans præsident undgår fængsling i Sydafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Sudans præsident Omar al-Bashir forlod mandag Sydafrika på trods af en sydafrikansk domstols ordre om det modsatte.

Præsidenten var i Sydafrika for at deltage i et topmøde i den afrikanske union, AU. Den sydafrikanske regering havde angiveligt forsikret ham om, at han kunne besøge landet uden frygt for at blive anholdt og udleveret til Den internationale Straffedomstol, som har udstedt en arrestordre mod ham for krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Darfur-provinsen i det vestlige Sudan.

Læs også: FN advarer om kraftigt forværret situation i Darfur (U-landsnyt.dk)

Sydafrika har, som et af de få afrikanske lande, tilsluttet sig Den internationale Straffedomstol og det benyttede en lokal menneskerettighedsorganisation sig af og bad retten i Pretoria om at begære al-Bashir fængslet.

Omar al-Bashir har hidtil undladt at besøge lande, der har tilsluttet sig Den internationale Straffedomstol men må have haft tiltro til, at den sydafrikanske regering ville lade ham deltage i AU-topmødet uden at anholde ham.

Læs også: Sydafrikansk domstol giver Sudans præsident udrejseforbud

Mens domstolen behandlede spørgsmålet forbød den al-Bashir at forlade landet og hans fly blev flyttet til en militærbase, hvorfra det returnerede til Sudan.

Få timer efter at præsidenten havde forladt Sydafrika udstedte domstolen en arrestordre mod ham, skriver BBC.

En sydafrikansk dommer, Dunstan Mlambo, siger ifølge BBC, at det er et brud på landets grundlov, at al-Bashir fik lov til at forlade landet.

En talsmand for Den internationale Straffedomstol siger ifølge BBC, at det er skuffende at al-Bashir ikke blev anholdt og udleveret, så sagen mod ham kunne komme i gang.

I Sudans hovedstad Khartoum lyder der vrede røster fra landets regering. Landets udenrigsminister kalder den sydafrikanske domstols beslutning for et angreb på Sudans suverænitet.

Læs også: U-landsnyt.dks omfattende dækning af konflikten i Darfur