Sultkatastrofe truer Afrikas horn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tørke og fejlslagen høst kombineret med skyhøje priser på benzin og fødevarer kan føre til at 8 millioner mennesker i Kenya, Somalia, Djibouti og Etiopien kommer til at lide af sult. Området er endnu præget efter seneste tørke.

Lige nu er næsten 8 millioner mennesker i Kenya, Djibouti, Somalia og Etiopien ramt af tørke, der kan skabe fødevaremangel i området indtil september, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse torsdag .

Situationen forværres af stigende fødevare- og benzinpriser i regionen, der mindsker de tørkeramte familiers købekraft.

REGN UDEBLIVER
– Det er meget sandsynligt, at mængden af regn i løbet af den igangværende regnsæson vil ligge under det normale niveau. Det giver dårlige høstresultater og mangel på græsningsarealer til dyrene, siger Mohamed Khaled, CAREs regionale nødhjælpskoordinator i Østafrika og fortsætter:

– Hvis der ikke kommer mere regn, står syv til ti millioner mennesker i Afrikas Horn overfor en alvorlig fødevarekrise indtil september eller måske endnu længere.

Regntiden ligger fra marts til maj, og er efterfulgt af en længere tør periode, som forventes at slutte omkring september, men det kan ikke siges med sikkerhed.

FØDEVARE- OG BENZINPRISER STIGER
– Kronisk sårbarhed, fattigdom, social ulighed og klimaforandringer er alt sammen med til at skabe den tilbagevende fødevareusikkerhed i Afrikas Horn. Oven i det er der sket en betydelig stigning i fødevare- og benzinpriserne, som forværrer den nuværende situation, siger Mohamed Khaled.

PRISEN PÅ MAJS STEGET VOLDSOMT
I løbet af de sidste tre måneder er prisen på majs, som er en fast bestanddel af kosten, steget med 27 procent i Kenya. Og det betyder, at det bliver sværere for familier at dække alle behov, ifølge CAREs programkoordinator Maria Ploug Petersen.

– Stigende fødevarepriser sætter udviklingen i stå for de fattige. Når priserne på basale fødevarer stiger, må de fattige bruge hele deres indkomst på at købe mad. Det sætter dem i en meget kritisk situation og bremser al udvikling, fordi de ikke har råd til at investere i for eksempel uddannelse, sundhed og landbrugsproduktion, siger hun.