Sverige er duks, når det gælder effektiv politik i kampen mod klimaforandringer.
Det vurderer Germanwatch og flere andre organisationer i den nyeste version af Climate Change Performance Index, som hvert år præsenteres under FN’s klimaforhandlinger.
De foregår lige nu i den polske by Katowice.
De tre første pladser i vurderingen er som vanligt ledige, da ingen nationer ifølge organisationen er tilstrækkeligt ambitiøs, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringer.
Helt i top som nummer fire er dermed Sverige, mens Marokko noget overraskende er nummer to på femtepladsen. Herefter følger Litauen, mens Indien er nummer 11 som det næstbedst placerede land fra udviklingskontinenterne (Afrika, Asien og Latinamerika).
Danmark er nummer 15. Det er langt dårligere end tidligere år, hvor vi i 2014 og 2015 var helt i top. Placeringen i år er imidlertid to placeringer bedre end sidste år.
Saudi-Arabien er nummer sjok, skarpt forfulgt af USA på henholdsvis placering nummer 60 og 59, mens Iran gør den tredjeringeste indsats ud af de vurderede lande.
Sauderne har senest i forening med USA, Rusland og Kuwait protesteret stærkt imod, at man i en officiel tekst byder en rapport fra FN’s Klimapanel “velkommen”.
De fire nationer har i stedet foretrukket, at formuleringen skal være, at man “tager notits” af rapporten, som viser de katastrofale konsekvenser ved at lade temperaturstigningen overskride 1,5 grader.
Det førte til langvarige diskussioner på et topmøde, der i forvejen har en alenlang dagsorden.
Indekset vurderer klimaindsatsen på fire parametre: klimaskadelige udledninger, vedvarende energi, forbrug af energi samt klimapolitik.
Hele listen kan findes i linket til pressemeddelelsen fra Germanwatch nedenfor.