Syd for Everest: kom bag om et dansk skoleprojekt i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kurt Lomborg, formand for Himalayan Project, holder foredrag i Århus og København om sit nepalesiske livsværk, der omfatter et skolebyggeri og et nyt projekt, der fokuserer på at styrke kvinder.

For 19 år siden rejste han sammen med sin kone og lille datter afsted på et syv ugers trek til Nepal. Han havde indtil da bestiget diverse fjelde og alpetoppe og håbede nu på, at Nepals mange bjerge, hvoriblandt nogle af verdens højeste er, skulle præsteres bestiget.

Men sådan skulle det ikke være. Højdesygen, eller dødszonen ifølge Kurt Lomborg selv, blev for voldsom ved de 6.000 meter og han måtte se sig besejret.

Men skæbnen ville, at den lille familie blev inviteret til at bo hos deres thami sherpaers familie – og det var her det nye eventyr begyndte.

Thami-folket, som ifølge Kurt, per definition anses for at være “dumme og primitive”, oplevede han som livsglade og han satte sig for at modbevise den gængse opfattelse af dem.

Det førte til, at den første skole blev bygget og små otte er siden fulgt efter. Ligeledes er Himalayan Project igang med et nyt projekt, WEP (Women Empowerment Projekt), hvis formål er at styrke nepalesiske kvinder.

Han kan opleves både i Århus, hvor han den 25. januar kl. 18.30 holder foredrag i Aarhus Hovedbibliotek (salen), Møllegade 1, og i København den 4. februar på Namaste Nepal Restaurant og Café, Fredensgade 11A, 2200 København N kl. 18.30.