Mellemfolkeligt Samvirke, LO og Folkekirkens Nødhjælp har i fællesskab holdt 2 dages konsultation med de vigtigste samarbejdspartnere i det sydlige Afrika (SADC) og det mundede ud i en kraftig opfordring til EU om at fastholde sanktionerne mod præsident Robert Mugabes styre i Zimbabwe.
Temaet var, hvorledes civilsamfundet bedst kan bidrage til en demokratisk udvikling, som kan hjælpe Zimbabwe ud af den dybe krise under Mugabe, skriver de 3 organisationer i en fælles pressemelding onsdag.
De danske organisationers samtalepartnere var kirker, fagforeninger, kvindebevægelsen og andre NGOer.
– Det var en utrolig positiv oplevelse, at det kunne lykkes 3 så forskellige danske organisationer at skabe fælles fodslag og samhørighed blandt kirkelige organisationer, fagforeninger og NGOer, siger international konsulent i LO, Jens Ohrt, og lægger til:
– Der ligger en klar opfordring til den danske regering og de danske civilsamfundsaktører om, at det er NU, der skal laves en fælles plan for dansk støtte til et ”andet Zimbabwe”. Der skal smedes, mens jernet er varmt.
På mødet var der stor enighed om at opfordre EU til at holde fast i sanktionerne mod Zimbabwe, som bl.a. betyder at Mugabe ikke skal have lov til at rejse ind i EU.
Medlemslandene i EU har drøftet at lade den aldrende præsident deltage i et planlagt partnerskabsmøde i december, bl.a. fordi man som udenrigsminister Per Stig Møller (K) har påpeget ikke vil ”overlade kontinentet til Kina og islamisterne” (Information 19.04.07).
En lempelse af sanktionerne mod Mugabe kan kun ske samtidig med fremskridt i forhandlingerne mellem regeringen og oppositionen i Zimbabwe.
– De progressive organisationer i det sydlige Afrika er bange for, at EU vil lempe sine sanktioner og slække på kravene til demokrati og menneskerettighederne, som i dag stilles til styret i Zimbabwe. Det vil være et helt katastrofalt signal at lade Mugabe rejse ind i Europa alene af egoistiske (EU-)hensyn, siger Mellemfolkeligt Samvirkes formand, Søren Hougaard.
De 30 deltagende organisationer blev derudover enige om at arbejde for at lægge øget pres på lederne i det Sydlige Afrika (SADC) og søge at presse regeringen i Zimbabwe til at overholde menneskerettighederne og bidrage til den demokratiske udvikling.
Civilsamfundsorganisationerne vil øge arbejdet med at informere befolkningerne om konsekvenserne af den førte politik, som bl.a. har betydet en halvering af levealderen, omfattende sult, en katastrofal stigning i aids-dødsfald og systematisk og voldelig undertrykkelse af oppositionen.
– Det er vigtigt, at det internationale pres mod regimet i Harare er konstant og ikke opblødes. Hvis vi blinker først vil det være et alvorligt tilbageskridt for befolkningen i Zimbabwe. Vi må ikke lukke øjnene for Zimbabwe nu, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.
Sammen ønskede alle deltagerne i konferencen at støtte zimbabweanerne i deres kamp for overholdelse af menneskerettigheder og demokrati – og særligt i deres konkrete bestræbelser på at udarbejde en samlet plan for en overgang hen imod et fredeligt og demokratisk samfund.
En sådan plan er nødvendig for at få et gennembrud i den fastlåste og ulykkelige situation – som bl.a. betyder, at Zimbabwe befinder sig økonomisk kaos.
Yderligere oplysninger hos:
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær: 2970 0600
Internationalkonsulent i LO Jens Erik Ohrt: 2727 7683
Formand for Mellemfolkeligt Samvirkes Søren Hougaard: 2160 2068
Pressemedarbejder Jens Jonatan Steen: 29446023 / [email protected]