Sydafrika: Politiet får skylden for drab under minestrejke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det var mangel på taktisk planlægning hos politiet, der i 2012 førte til at 34 strejkende minearbejdere blev dræbt ved byen Marikana. Det fremgår af en længe ventet rapport, som Sydafrikas præsident Jacob Zuma offentliggjorde torsdag, skriver Al-Jazeera.

Læs også: Drab af minearbejdere undersøges (U-landsnyt.dk)

Ikke siden 1960 har det sydafrikanske politi været involveret i en skudepisode med så mange dræbte. Udover de 34 minearbejdere blev også ti politi- og vagtfolk dræbt.

Det var minearbejdere i en platinmine ejet af selskabet Lonmin, der i august 2012 strejkede for at få mere i løn. Konfrontationen mellem de strejkende og politi og vagtkorps eskalerede og flere minearbejdere var bevæbnet. De 34 strejkende minearbejdere blev dræbt den 16. august.

Læs også: Dyb gæld kan have udløst blodig minestrejke i Sydafrika (U-landsnyt.dk)

Ifølge præsident Zuma skulle politiaktionen slet ikke være fundet sted, fordi den taktiske planlægning lod for meget tilbage at ønske. Rapportens forfattere skriver, at det ville have været umuligt, at afvæbne minearbejderene uden at nogen blive såret eller dræbt – og derfor burde politiet have holdt igen

En kommission har arbejdet på rapporten siden 2012 og mange i Sydafrika har utålmodigt ventet på resultatet. Heriblandt landets menneskerettighedskommission, der nu vi studere rapporten i detaljer, siger en talsmand til Al-Jazeera.

Rapporten landede på præsidentens bord i marts men der skulle altså gå omkring to måneder før offentligheden fik adgang til den. Forsinkelsen har medført massiv kritik af præsidenten.

I rapporten anbefaler kommissionen, at der bliver foretaget en tilbundsgående undersøgelse af de involverede politifolks handlinger.

Endelig kritiserer rapporten mineselskabet Lonmin for ikke at gå i dialog med de utilfredse minearbejdere.