Sydamerikansk uenighed gør samarbejde svært

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Torsdag og fredag afholdes topmøde i den Sydamerikanske handelsorganisation, Mercosur, i Rio de Janeiro.

I mødet deltager præsidenter fra de fuldgyldige medlemmer: Brasilien, Argentina, Uruguay, Paraguay og Venezuela.

Desuden præsidenter fra en række associerede lande og lande, som kandiderer til medlemskab: Chile, Bolivia, Ecuador, Colombia, Guyana og Surinam.

Mercosur anses for et af de bedste bud på en organisation, der er i stand til at skabe den integration af hele Sydamerika, som stort set alle ønsker.

Men processen er præget af uenigheder på kryds og tværs mellem landene:

Venezuelas præsident, Hugo Chavez, vækker bekymring i flere lande på grund af hans stadig mere radikalt socialistiske og antiamerikanske retorik. Ikke mindst hans varsling af nationalisering af visse erhvervssektorer.

Bolivia, som kandiderer til medlemsskab, kræver ændringer af Mercosur inden landet vil indgå i samarbejdet.

Medlemmerne Paraguay og Uruguay har bla. udtrykt utilfredshed med at tolden for reeksport af varer fra tredielande er for høj. De overvejer at indlede forhandlinger om handelsaftaler med lande udenfor Mercosur.

Og medlemmerne Argentina og Uruguay er i åben strid med hinanden på grund af etableringen af en cellulosefabrik i Uruguay, som Argentina mener vil belaste miljøet på grænsen mellem de to lande.