Sydsudan: Kvinder og børn i skudlinjen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF) opfordrer i en presseudtalelse mandag til, at myndigheder og hjælpeorganisationer begynder at se Sydsudans virkelighed i øjnene. 2009 har været det blodigste år i Sydsudan siden en fredsaftale i 2005 markerede slutningen på to årtiers borgerkrig. Men reaktionen på den voksende krise er utilstrækkelig, siger Læger uden Grænser.

I rapporten ”Facing Up To Reality: Health crisis deepens as violence escalates in Southern Sudan” som offentliggøres i dag, appellerer Læger uden Grænser til regeringer, donorlande og nødhjælpsorganisationer om at erkende krisens omfang og omgående gøre noget for at dække befolkningens humanitære behov.

Læger uden Grænser har det seneste år været vidne til en forværring af situationen i Sydsudan. De første ti måneder af 2009 udførte organisationen 1.426 kirurgiske indgreb i de voldsramte områder Jonglei og Upper Nile. Det er flere operationer end Læger uden Grænser udførte i alt i Sydsudan i hele 2008.

Dertil kommer, at befolkningerne i Equatoria-delstatene i syd udsættes for angreb fra den ugandiske oprørsgruppe Lord’s Resistance Army (LRA).

Tidligere var det for det meste folk med kvæg, der var genstand for angreb. I dag er det hele landsbyer, der bliver angrebet, og mange af ofrene er kvinder og børn. Den brutalitet, som angrebene udføres med, vidner om at formålet er at dræbe. Hele 90 procent af de patienter, som Læger uden Grænser har behandlet, har haft skudsår.

Den eskalerende vold forværrer den i forvejen elendige medicinske situation i Sydsudan. Tre fjerdedele af befolkningen har ikke adgang til basal sundhedshjælp og udbrud af epidemier er en reel trussel.

Alarmklokkerne bør ringe, når det kun er en håndfuld nødhjælpsorganisationer, der har mobiliseret sig til at kunne yde humanitær hjælp i tide. Lige nu er udviklingshjælp til Sydsudan er ikke nok. Sydsudan har behov for et katastrofeberedskab og humanitær nødhjælp.

Læger uden Grænser har arbejdet i Sydsudan siden 1979.