I 2013 var der blot 14 tilfælde af polio i Afghanistan og siden 2001 har der ikke været tilfælde i hovedstaden. Derfor er myndighederne urolige efter, at en lille pige i Kabul har fået konstateret sygdommen.
En afghansk pige på tre år er blevet diagnostiseret med polio (også kaldet børnelammelse) i hovedstaden Kabul. Det er det første tilfælde af sygdommen i byen siden den amerikansk-ledede invasion af landet væltede Taliban-styret i 2001. Det skriver BBC tirsdag.
Sundhedsministeriet har derfor beordret en vaccinationskampagne i byen.
Sygdommen er ved at være udryddet på verdensplan. Men i tre lande hærger den fortsat. Det er Afghanistan, Pakistan og Nigeria. Desuden er der mistanke om, at også findes tilfælde i det borgerkrigshærgede Syrien.
En årsag til at sygdommen ikke også er blvet udryddet i disse lande er, at religiøse ekstremister i flere tilfælde har angrebet og på andre måder forhindret sundhedspersonale i at vaccinere imod den.
I Afghanistan har Taliban gennem de seneste år tilladt vaccinationerne, skriver BBC. Det har gjort at antallet af sygdomstilfælde er faldet markant.
I 2011 var der 80 tilfælde, i 2012 37 tilfælde og i 2013 var der blot 14 tilfælde.
I nabolandet Pakistan har den lokale version af Taliban ikke samme syn på vaccination. Ligesom det er tilfældet med den religiøse bevægelse Boko Haram i Nigeria er pakistansk Taliban yderst mistænksomme overfor alt, hvad der kommer fra vesten.
Begge bevægelser modarbejder derfor aktivt og voldeligt landenes kampagner for at vaccinere mod bl.a. polio.
Der huserer bl.a. rygter om at vaccinationerne i virkeligheden skal sterilisere befolkningerne og at det er en del af et amerikansk eller vestligt plot mod den muslimske verden.
Læs mere om polio på Netdoktor.dk: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/polio.htm
Læs om FN initiativ til at udrydde polio: http://www.polioeradication.org/