Lotte Valentiner er rejst til Misrata i Libyen, hvor hun i 4 uger vil deltage i Læger uden Grænser (MSFs) indsats på et af byens sygehuse.
Lotte Valentiner skal arbejde på Al Noor Hospitalet, som Læger uden Grænser støtter med personale, udstyr og medicin. MSF har gjort flere operationsstuer og skadestueafdelinger klar, og de udsendte indgår i vagterne for at aflaste det libyske personale.
Libyen har mange dedikerede læger – fra specialister til medicinstuderende -, som netop har gjort deres studier færdige, mens der er mangel på sygeplejersker, jordemødre og andet personel. Det var typisk udlændinge, der havde disse funktioner, men de rejste, da krigen kom.
Det er tredje gang, at 40-årige Lotte Valentiner rejser ud for at arbejde for Læger uden Grænser. Hun har været udsendt til Malawi i det sydlige Afrika og senest Sydsudan, hvorfra hun kom hjem midt i april.
– Det bliver noget helt andet at arbejde i et land, som er midt i krig. Det bliver sværere at forudse, hvad der kommer til at ske, og sikkerheds-foranstaltningerne vil helt sikkert være omfattende, siger hun.
Lotte Valentiner er fra Brørup ved Kolding og uddannet fra Den Sønderjyske Sygeplejeskole i Sønderborg i 2001. Hun bor på Amager og har de seneste 6 år arbejdet som intensivsygeplejerske på Hvidovre Hospital.
Læger uden Grænser hjælper alle parter i krigen, som måtte have brug for medicinsk nødhjælp.
For at sikre uafhængigheden finansieres MSFs aktiviteter i Libyen udelukkende af bidrag fra privatpersoner. Man modtager således hverken penge fra regeringer, donororganisationer eller militære og politiske grupper.
Læger uden Grænser har arbejdet i Libyen siden den 24. februar i år, og giver i dag medicinsk hjælp i byerne Misrata, Benghazi, Zintan og Yefren, i lejre langs grænsen mellem Libyen og Tunesien, og Tataouine-regionen i Tunesien.
MSF er tillige aktiv på de italienske øer Sicilien og Lampedusa, hvor mange flygtninge fra Libyen søger hen.