Sygeplejerske til Nordøstsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Trine Marott rejste fredag for Læger uden Grænser (MSF) til byen Port Sudan i Red Sea State i det nordøstlige Sudan, hvor hun de næste 11 måneder skal arbejde som sygeplejerske. MSF støtter Tagadom Hospitalet med 6 internationale og 105 nationale medarbejdere.

Trine Marott skal sikre hospitalets kvalitet af den sundhedshjælp, som gives til områdets sårbare befolkning. Derudover har hun ansvaret for hospitalets laboratorium, apotek, samt for at rådgive de ansatte, som arbejder på 2 af sygehusets afdelinger.

Hun skal have fokus på kvinder før og efter fødsel og på medicinske komplikationer efter kvindelig omskæring. Mere end 95 procent af kvinderne i Røde Havs-delstaten er omskåret, og det giver for nogle problemer med bl.a. vandladning, underlivsinfektioner, fistler (hul mellem skede og blære/endetarm) og smerter i underlivet.

Det er første gang, at 36-årige Trine Marott rejser ud for MSF. Hun har arbejdet som afdelingssygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital og senest på dialyseafdelingen på Rigshospitalet.

Hun er vokset op i Hvidovre og i Grønland og glæder sig nu til at bruge sin kunnen uden for Danmarks grænser:

– Jeg har meget længe villet rejse ud for at gøre en indsats for andre. Jeg har lagt nogle ting i mit liv om, blandt andet har jeg solgt min lejlighed og købt en billigere for at komme af sted med MSF, siger Trine Marott og lægger til:

– Jeg synes generelt, at jeg har været heldig – jeg har f.eks. fået en god uddannelse, som betyder, at jeg nu har mulighed for at gøre noget for andre. Det glæder jeg mig meget til

MSF har arbejdet i Sudan siden 1979.