Med den såkaldte ”Marrakesh-erklæring om bæredygtig udvikling af palmeoliesektoren i Afrika” sætter de syv afrikanske lande fokus på bæredygtighed, menneskerettigheder og ansvarlig forvaltning i palmeolieindustrien i Afrika.
"Det er rigtig godt nyt for de enestående skovområder i Afrika, der er hjem for truede og sårbare arter som gorillaen og chimpansen", siger Hlif Linnetved, ansvarlig for palmeolie i WWF Verdensnaturfonden, der selv deltager i COP22 i Marrakesh.
De syv lande, der har skrevet under på erklæringen på COP22, er Elfenbenskysten, DR Congo, Ghana, Liberia, Congo, Sierra Leone og Den Centralafrikanske Republik. Der forhandles endvidere for at få Cameroun, Gabon og Nigeria med.
Ffem millioner hektar om året
Hvert eneste år bliver der ryddet fem millioner hektar skov rundt om på kloden. Det er 14 fodboldbaner – i minuttet. Den massive skovrydning bidrager i høj grad til global opvarmning.
Regnskovsrydning alene er skyld i 20 procent af verdens samlede menneskeskabte CO2-udslip. Særligt Vestafrika har været hårdt ramt af afskovning de seneste år, fordi den hurtigt voksende palmeolieindustri accelerer enormt i regionen.
Flere lande i regionen er ved at genfinde sig selv efter årtier med civile konflikter og borgerkrige. Derfor er der endnu ikke opbygget et forvaltningssystem, der skal sikre, at palmeolieproduktionen foregår på en ansvarlig måde.
"Palmeoliesektoren vokser alarmerende hurtigt i Vestafrika på grund af et desperat ønske om udvikling i landene. Derfor er det vigtigt, at denne udvikling sker ansvarligt fra start, så regnskovene i Vestafrika ikke ryddes for et godt ord. Palmeolieproduktionen kan bidrage med jobs og velfærd til lokalsamfund på en måde som er miljømæssigt og socialt ansvarligt og beskytter de artsrige regnskove i regionen", forklarer Hlif Linnetved.
Afrika nyt globalt hotspot for afskovning
I dag foregår store dele af palmeolieproduktionen uden hensyntagen til miljø og sociale forhold. Et studie fra World Resources Institute viser, at hele fem vestafrikanske lande lå på top ti over lande, der i 2014 havde det største tab af trædække.
"Det er en rigtig kedelig udvikling. Nye tal viser, at 60 procent af det skovareal, der bliver ryddet for at gøre plads til palmeolieplantager i Afrika, er de områder, hvor gorillaen og chimpansen lever. Når man ødelægger og opsplitter deres leveområder bliver bestandene svagere og deres livsgrundlag forsvinder. Vi kæmper derfor hårdt for, at palmeolieproduktionen i Afrika bliver ansvarlig og bæredygtig, så de afrikanske menneskeaber ikke kommer til at lide samme skæbne som deres artsfæller – orangutangerne i Sydøstasien", understreger Hlif Linnetved.
For at undgå at Vestafrika ender som et nyt globalt hotspot for afskovning, med katastrofale konsekvenser for natur og miljø, er en hensigtserklæring som den, de seks afrikanske lande netop har underskrevet, et stærkt signal og et vigtigt skridt på vejen.
Nødvendigt lederskab
På den måde forpligter de afrikanske regeringer sig til at udvise det nødvendige lederskab, der skal til for at sikre en ansvarlig råvarekæde, der ikke fører til afskovning og samtidig afhjælper fattigdom.
"I WWF arbejder vi for at gøre det globale palmeoliemarked ansvarligt og transparent blandt andet gennem certificeringsordningen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Det er derfor helt i tråd med WWF’s arbejde og anbefalinger, at Marrakesh-erklæringen promoverer, at der som minimum skal kunne leves op til RSPO’s standarder", siger Hlif Linnetved.
I 2003 var WWF med til at stifte RSPO, som lige siden har defineret de ledende standarder for ansvarlig produktion af palmeolie. RSPO-certificering sikrer, at etablering og drift af oliepalmeplantager sker på en miljømæssigt og socialt ansvarlig måde.
Der har siden 2008 været RSPO-certificeret palmeolie på markedet og 20 procent af det globale marked er nu certificeret palmeolie.