Lande i hele verden må sørge for langsigtede planer, der gør, at den globale opvarmning ikke overstiger 1,5 grader, og det gælder særligt EU.
Sådan lyder budskabet i en ny erklæring fra syv EU-lande. Danmark er ikke med.
Det er til gengæld Luxembourg, Sverige, Tyskland, Frankrig, Finland, Portugal og Holland.
”Videnskaben fortæller os, at vi kun har få år til at gøre en mærkbar indsats for at undgå de mest ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer”, siger Eva Svedling, statssekretær i det svenske statsministerie.
”Sverige har indført modige nationale klimamål, herunder et mål om at have en netto-udledning af drivhusgasser på nul i 2050 eller endda tidligere, hvis videnskaben viser, at det er nødvendigt”, fortsætter hun.
Landene mener, at EU seriøst bør overveje at lave mere ambitiøse mål, end dem, som allerede er nedfældet i den nye langsigtede strategi.
Alle EU’s medlemslande har via ministerrådet allerede bedt EU-Kommissionen om at præsentere en langsigtet klimastrategi i foråret 2019. Det skete i marts.
Udmeldingen fra de syv lande kom ved et møde onsdag, blot et par dage før verdens nationer samles i Bonn til det traditionelle klimatræf inden det næste FN-topmøde om klimaforandringer foregår i Polen dette efterår.
Under 1,5 grader
De syv ministre, der var samlet ved mødet onsdag, opfordrer i erklæringen alle lande til at præsentere en langsigtet strategi for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader i dette århundrede.
I Paris-aftalen er der et løfte om at holde den globale opvarmning under 2 grader med en lidt forsigtig tilføjelse om at stræbe efter at begrænse den til halvanden grad.
Budskabet er særligt målrettet EU, og nationerne mener, at den langsigtede strategi bør indeholde beskrivelse af, hvordan unionen når frem til samfund uden udledninger af klimaskadelige udledninger.
Omstillingen bør ligeledes bidrage til at indfri FN’s verdensmål i EU og resten af verden på en retfærdig og integreret måde, som det lyder i erklæringen.
Den store sammenslutning af klimaorganisationer, Climate Action Network, bakker naturligvis op om budskabet.
”Flere og flere europæiske lande er enige om, at EU bør gøre mere for at håndtere klimakrisen og fuldt ud implementere Paris-aftalen. Den vigtige diskussion om, hvordan EU’s klimaforpligtelser øges bevæger sig endeligt fremad”, siger Wendel Trio, formand for netværkets europæiske afdeling.
”Vi opfordrer alle europæiske lande til at deltage i denne koalition, gøre Paris-aftalen til virkelighed og sørge for, at EU-politikker er i overensstemmelse med en begrænsning af temperaturstigningen på 1,5 grader. Det udkast til en langsigtet klimastrategi, der skal offentliggøres indenfor et år er det perfekte tidspunkt at gå langt videre end de nuværende forpligtelser”, fortsætter han.
Kræver drastiske tiltag
Den globale opvarmning har oversteget en grad de seneste år. Videnskabelige undersøgelser viser, at der skal meget drastiske tiltag til for at holde stigningen under 1,5 grader.
Parterne i klimaforhandlingerne har bedt FN om at udarbejde en rapport, som viser forskellen mellem en stigning i den globale temperatur på 1,5 og 2 grader. Den vil blive præsenteret i efteråret, men der ligger en lækket version af rapporten på nettet.
Det er særligt truede ø-nationer og mange fattige lande, der har kæmpet en brav kamp for at få grænsen på den halvanden grad med i Paris-aftalen.
Til gengæld blev klimastøtte til udviklingslande ikke defineret særligt stramt i traktaten, og en ny undersøgelse fra Folkekirkens Nødhjælps paraplyorganisation ActAlliance viser, at en stor del af EU’s klimafinansiering bliver udbetalt som lån.
Klimamødet i Bonn starter mandag. Der er som vanligt utallige emner på dagsordenen, men en af de vigtigste er at få lavet strammere regler for Paris-aftalen, en såkaldt rulebook, som kan vedtages ved klimatopmødet i COP24 i Polen i efteråret.