Demonstrationerne fortsatte lørdag i Sudan, hvor titusinder af demonstranter kræver, at magten overgives til et civilt styre.
Sent onsdag aften måtte Omar al-Bashir sande, at han havde mistet militærets opbakning. Han er fjernet fra præsidentposten og indtil videre sat i husarrest, mens hans vicepræsident og forsvarsminister, Ahmed Awad Ibn Auf, overtog styringen som landets midlertidige leder torsdag.
Men allerede fredag aften blev han udskiftet med general Abdel Fattah al-Burhan Abelrahman, som ifølge flere internationale medier har ophævet udgangsforbuddet og lover at løslade alle de resterende politiske fanger. Alene under de seneste måneders demonstrationer er tusindvis af aktivister, journalister og oppositionsfolk blevet fængslet og tortureret.
Militærrådet lover, at en ny civil regering vil være på plads senest om to år, men det har indtil videre ikke været nok til at stille demonstranterne tilfredse. Nok var der fest i Khartoum tidligere på ugen, da det stod klart, at Bashirs 30 år lange styre var slut. Men lørdag var tusinder samlet ved militærets hovedkvarter i Khartoum for at kræve et hurtigere skift til civilt styre.
Demonstranterne mistænker, at den overgangsperiode, som militæret står i spidsen for, blot vil være gammel vin på nye flasker – at Bashirs gamle regime vil blive ved magten, til trods for general Burhans løfter på statsligt tv lørdag om at ”udrydde” regimet og omstrukturere de statslige institutioner.
Militærrådet, der nu leder landet, har lovet, at der vil være et civilt styre igen senest om to år. Men mange af de demonstranter, der har stået i spidsen for demonstrationerne siden december, kræver et civilt overgangsstyre. De frygter, at regimet forsøger at genetablere sig selv under dække af et kup.
”Regimet er ikke faldet endnu”
Derfor er det tydeligt, at forandringerne i Sudan kun lige er begyndt, skriver tænketanken International Crisis Group i en analyse.
Antallet af demonstranter er steget støt og er fortsat højt lørdag uden for militærets hovedkvarter. Nu er deres slagord blot ændret fra ”Regimet skal væk” til ”Regimet er ikke faldet endnu” og ”Revolutionen er kun lige begyndt”.
Bevægelsen favner bredt, og især er det blevet bemærket, at kvinder har spillet en fremtrædende rolle i protesterne mod Bashir. Byernes middelklasseindbyggere er gået side om side i gaderne sammen med landmænd og hyrder, og demonstrationerne har ikke kun fundet sted i byerne, men også i selv de mindste landsbyer, noterer ICG i sin analyse.
Muslimer har fejret Bashirs afgang sammen med kristne – og mange af demonstranterne har betalt en høj pris i form af fængslinger, tortur eller i værste fald døden for at have deltaget i protesterne.
Det har især været utilfredshed med de økonomiske realiteter, der har sendt så stort et antal demonstranter i gaderne i månedsvis. Inflationen er løbet løbsk, der er mangel på basale fødevarer og brændstof, og Sudans valuta er blevet markant svækket. Alle, bortset fra Sudans allerrigeste, har mærket krisen kradse, skriver ICG.
Men der er også andre årsager til den voksende utilfredshed i befolkningen. Blandt de unge er der vrede blandt de mange der mener, at den ældre generation er et ”kleptokrati”, der kun har tilgodeset egne interesser og ikke lyttet til de unges ønsker og behov.
En tredje årsag til, at Bashir nu er væltet, er den splittelse, der har været inden for de væbnede styrker. Mange menige og andre lavt rangerende medlemmer af hæren har sluttet sig til demonstranterne i løbet af de seneste uger og måneder.
Bashir vil blive retsforfulgt i Sudan
Første skridt er at sikre, at der ikke udgydes mere blod i Sudan, skriver ICG. Alene torsdag og fredag blev mindst 16 mennesker meldt dræbt af vildfarne kugler under demonstrationer. Men under hele forløbet har Sudan sikkerhedsstyrker flere gange åbnet ild og skudt mod demonstranterne, og det har kostet snesevis af liv.
Det er nogle af de forbrydelser, som Omar al-Bashir og hans afgåede spionchef, Salah Gosh, ventes at blive stillet til ansvar for i hjemlandet.
Men Den Internationale Straffedomstol (ICC) skal ikke forvente, at det nuværende militære overgangsstyre vil udlevere Bashir til retsforfølgelse i Haag for de krigsforbrydelser i Darfur, som han er efterlyst internationalt for. I stedet vil ekspræsidenten blive stillet for en domstol i Sudan, lyder det.
Fra internationalt hold må der lægges pres på de nye magthavere i Sudan for at sikre, at et civilt styre bliver indsat som led i en proces, der skal bane vej for mere vidtrækkende forandringer, skriver ICG.
Både EU og Den Afrikanske Union (AU) har kritiseret dannelsen af et militært overgangsstyre og har opfordret til, at ledelsen af landet overgives til civile.
En knap 20 år gammel erklæring fra AU forbyder udtrykkeligt militærkup, i og med at det er et forfatningsstridigt regeringsskifte. AU kan overveje at suspendere Sudans medlemskab af unionen og pålægge landet sanktioner, hvis generalerne ikke videregiver magten til et civilt styre hurtigere end inden for de planlagte to år. Hvis de ikke gør, vil demonstrationerne fortsætte – og det kan føre til en endnu mere blodig konfrontation, som kan kaste landet ud i større uroligheder, som generalerne netop siger, at de vil undgå, understreger ICG.
Der foregår allerede forhandlinger, og disse forhandlinger skal gerne munde ud i et civile overgangsstyre, der inkluderer medlemmer af oppositionen, regeringspartiet og civilsamfundet. Dette styre bør foretage reformer af forfatningen og derpå gøre klar til et frit og retfærdigt valg,lyder anbefalingen fra International Crisis Group.
Læs resten af analysen og anbefalingerne fra ICG her