Tanzania-veteran død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fhv. direktør Kaj Verner Slot, Holte, er død. Han blev 87.

Kaj Verner Slot blev umiddelbart efter sin eksamen som cand.merc. i 1954 ansat hos A.P. Møller og var i flere år udstationeret i Tanzania, hvor han deltog som økonomichef i ledelsen af A.P. Møllers sukkerplantage – se mere neden for.

Senere blev han administrationschef for det fællesnordiske Tanganyika Project.

Da han blev tilknyttet Carlsberg Bryggerierne som forretningsfører, koordinerede han oprettelsen af bryggerier i Malawi, Brasilien og Cypern. Han blev pensioneret i 1982.

Kaj Verner Slot blev født 11. oktober 1923 og døde 10. november 2010.

OM plantagen i Tanzania

1930 stiftedes A/S The Tanganyika Planting Company Ltd. (TPC)

Under besættelsen stod sukkerproduktionen i stampe, og først da A.P. Møller i 1951 selv besøgte plantagen ved foden af Kilimanjaro, kom der skred i tingene. Dårlig jord blev mageskiftet med jord af fortrinlig bonitet, der blev taget mere land under ploven, en ny fabrik opførtes, og der blev lavet store vandingssystemer. De nødvendige tiltag var tilendebragt i 1955, hvor en betydelig udvidelse af sukkerproduktionen var mulig.

I begyndelsen af 1970erne udvidede fabrikken sin kapacitet til 80.000 tons mod 4.000 tons ved begyndelsen. Virksomheden i det nordlige Tanzania havde eget skolevæsen, faglige uddannelser og en udbygget social forsorg.

Produktionen af sukker steg næsten uafbrudt. Den kontinuerlige forbedring af plantagen indebar udbygning af transportsystemet, hvorved TPC rådede over 65 km jernbane samt 1.500 vogne og 29 lokomotiver til transport af sukkerrør.

Det økonomiske grundlag blev dog ikke tilfredsstillende, bl.a. fordi man i flere år måtte sælge sukkerproduktionen til staten under verdens-markedsprisen. På trods heraf fortsatte moderniseringen, hvor man efterhånden gik bort fra den manuelle skæring og læsning af sukkerrør og over til fuld mekanisering.

Efter forhandlinger solgte man fra 1. januar 1980 virksomheden til Tanzanias regering for 25 millioner kroner. Ved overtagelsen af virksomheden med godt 4.000 ansatte udtrykte Tanzanias daværende landbrugsminister sin store tilfredshed med overdragelsen, der var sluttet på så fordelagtige betingelser, at der reelt var tale om en gave.

Den tanzanianske regering nægtede siden at udbetale købesummen, og først efter 15 års anstrengelser lykkedes det i 1994 at inddrive tilgodehavendet. Sukkerplantagen i Tanzania blev i øvrigt privatiseret af staten i september 2000.