Nogle af verdens største virksomheder inden for e-handel, teknologi og sociale medier samler sig nu i et nyt partnerskab for at bekæmpe den illegale handel med truede dyre- og plantearter.
Den såkaldte Global Coalition to End Wildlife Trafficking Online
tæller 21 af de største amerikanske og kinesiske tech-virksomheder, herunder Google, Alibaba, Tencent, Pinterest, Baidu, eBay, Facebook, Instagram og Microsoft samt naturbeskyttelsesorganisationerne WWF, TRAFFIC og IFAW.
Koalitionen har ambitioner om at nedbringe internethandlen med truede dyre- og plantearter med 80 procent i 2020 – altså om to år.
“Vi har erkendt, at relevante myndigheder ikke alene kan håndtere den globale vækst i ulovlig handel med truede dyrearter gennem internettet, og vi ser også, at tech-virksomhederne selv er meget engageret i at løse problemet,” siger Crawford Allan, som er direktør i organisationen TRAFFIC til nyhedsmediet NPR.
Crawford Allan fortæller, at den nye koalition skal imødegå en af de største udfordringer i kampen mod ulovlig nethandel med truede dyrearter; At når en tech-virksomhed sætter ind over for den ulovlige handel, så flytter de handlende over til en anden platform.
Samtidig skal samarbejdet sikre, at virksomhederne deler deres viden, erfaringer og værktøjer og koordinerer deres indsatser for at lægge maksimalt pres på det digitale spillerum for den ulovlige handel.
Nogle af virksomhederne i den nye tech-koalition bekæmper allerede den ulovlige handel, mens andre først skal i gang nu. En af dem, som allerede arbejder systematisk med at nedbringe handlen med truede dyre- og plantearter, er online markedspladsen eBay, som løbende udvikler nye værktøjer og systemer for at komme problemet til livs.
“Vi har kæmpet mod dette (illegal handel, red.) i lang tid og vi er meget begejstrede over, at andre virksomheder nu slutter sig til kampen,” udtaler Mike Carson, som er direktør for globale politikker og regulering hos eBay i en pressemeddelelse fra virksomheden.
De 21 tech-giganter står som grundlæggere af den nye koalition, men håbet er, at samarbejdet vil vokse yderligere, og til det formål har koalitionen udstedt en åben invitation og optagelsesprocedure til alle relevante og interesserede internetvirksomheder.
Hvad er status egentlig på illegal handel med truede dyr og planter?
Der findes af gode grunde ikke præcise tal for omfanget eller værdien af den samlede illegale handel med truede plante- og dyrearter på verdensplan, men WWF og TRAFFIC anslår begge, at der er tale om kriminelle aktiviteter til en værdi af mellem 15 og 25 milliarder dollar om året, og muligvis meget mere, ifølge TRAFFIC.
Cites (Konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter) samler løbende alt tilgængeligt data i en database og vedtog i 2016, at alle medlemslande fremover skal udgive/indberette en national årsrapport for ulovlig handel med truede dyre- og plantearter. De første indberetninger havde deadline i oktober 2017.
FN’s agentur for narkotika og kriminalitet UNODC udgav i 2016 den omfattende flagskibsrapport World Wildlife Crime Report, der som den første rapport af sin slags, giver sig i kast med en global kortlægning af omfanget og sammensætningen af den ulovlige handel med truede dyre- og plantearter.
Mere håndfaste estimater af omfanget bygger fortrinsvist på undersøgelser i afgrænsede geografiske områder og tidsrum, og her udgiver blandt andre WWF og TRAFFIC løbende rapporter, som både giver nogle mere konkrete indikationer af omfanget og analyserer konsekvenserne af den ulovlige handel med truede dyre- og plantearter.
Senest konkluderer en dugfrisk undersøgelse (5.marts 2018) fra TRAFFIC, at mere end 1,3 millioner levende dyr og planter, 1,5 millioner skind and 2000 tons kød, alle fra dyre- og plantearter på Cites’ lister, er blevet eksporteret fra 41 afrikanske lande til Øst- og Sydøstasien siden 2006.
Læs mere om Cites tre lister for dyre- og plantearter her.