”Ingen tabuemner – det er hvad ytringsfrihed betyder for mig.” Således svarer en af de mange modige journalister fra det Arabiske Netværk for Undersøgende Journalister (ARIJ), der i denne tid indgår i International Media Supports (IMS) onlinekampagne #MyFreeExpression, der sætter fokus på ytrings- og pressefrihed op til 3. maj, Verdens Pressefrihedsdag.
Netop tabubelagte emner er, hvad de undersøgende journalister fra ARIJ i Mellemøsten tager op på bekostning af deres egen sikkerhed.
Arab Reporters for Investigative Journalism, der samarbejder med IMS med støtte fra Det Arabiske Initiativ, har over 10 år produceret over 1000 undersøgelser, der har afsløret korruption og magtmisbrug i en del af verden, der i dag udgør en af verden farligste for journalister.
Hanene Zbiss, en kvindelig tunesisk journalist, var i tre uger under-cover som pædagog i en såkaldt ”Qur’anic” børnehave i Tunesien.
Hendes undersøgelse viste, at disse børnehaver, der køres af religiøse foreninger uden nogen form for regulering af myndighederne, praktiserer en pædagogik, der har store konsekvenser for børnene.
Over tre uger var hun vidne til, hvorledes børn helt ned i tre års alderen blev underlagt en særdeles streng og konservativ form for religiøs uddannelse, der påkrævede at de sad helt stille i timevis og, hvor det blandt andet af religiøse årsager var forbudt af tegne ansigter.
Undersøgelsen, der kan læses i sin helhed her, skabte offentlig debat i Tunesien om lovmæssigheden af disse børnehaver og de konsekvenser de har for børnene.
Arab Reporters for Investigative Journalism er blot et af mange eksempler på, hvorledes ytringsfrihed praktiseres rundt omkring i verden, hvor vilkårene for fri tale og presse i forvejen er svære.
Op til Verdens Pressefrihedsdag d. 3. maj, sætter International Media Support fokus på hvad ytringsfrihed, en betingelse for pressefrihed, betyder for mennesker verden over ved at spørge dem på Facebook og Twitter: ”What does freedom of expression mean to you?
Giv dit bud ved at poste et billede med et budskab med hashtag #MyFreeExpression på Facebook of Twitter. Blandt de der allerede har givet deres bidrag er burmesiske Aung San Suu Kyi og en række kendte danske og internationale mediefolk fra mere end 16 lande. Se hvad nogle af dem sagde her.
Læs mere om World Press Freedom Day på UNESCOs website.