Folkekirkens Nødhjælp er en stor organisation, der er vokset meget i de senere år. Men det interne demokrati har ikke helt kunne følge med. Det mener Ulrik Gade Husted, der er medlem af Folkekirkens Nødhjælps råd.
Rådet er organisationens øverste organ og består af medlemmer, der er udpeget eller valgt af en række grupper og organisationer. Ulrik Gade Husted er selv valgt blandt bidragsyderne. Der hvor det kniber med demokratiet er, ifølge Ulrik Gade Husted, i forhold til de frivillige.
Ikke fordi de frivillige holdes uden for indflydelse, men fordi det kan være meget svært for de frivillige at gennemskue, hvordan de kan få sat emner på dagsordenen uden for rådsmøderne, der afholdes hvert halve år, og få indflydelse på det, der foregår i Folkekirkens Nødhjælp.
Han beskriver arbejdet i Rådet som ”relationsbåret”. I et interview med U-landsnyt.dk (se link under artiklen) sagde Kirsten Lund Larsen, der er formand for Folkekirkens Nødhjælp bl.a. at ”hverken traditionelle medlemskaber eller repræsentativt demokrati er noget, der har høj prioritet blandt de engagerede.”
Ulrik Gade Husted er enig i at et traditionelt repræsentativt demokrati er en dyr affære og ikke nødvendigvis vejen frem for Folkekirkens Nødhjælp. Men han mener at det skal være nemmere og mere klart at se, hvordan man som frivillig kan blive hørt.
Fremtidssikring
Han mener, at organisationen begår en fejl i den måde, som den engagerer de frivillige. Som det er i dag tiltrækker den en bestemt type af frivillige – dem, der har mest lyst til at deltage i kampagner eller andre konkrete opgaver. Og det er der ikke noget galt i, understreger han.
Men for dem, der også har lyst til at blande sig i organisationens indre liv er Folkekirkens Nødhjælp måske knap så tillokkende når de oplever, hvor svært det er for dem at få indflydelse. Det gør det svært at fastholde dem og det er et problem, mener han.
”Det handler om at fremtidssikre Folkekirkens Nødhjælp. For hele fundamentet er, at de frivillige har lyst til at bære den videre. I det første møde med organisationen skal de frivillige vises muligheder for fremtidigt engagement.” siger han.
Den 28-årige Ulrik Gade Husted har været aktiv i Folkekirkens Nødhjælp siden 2006, hvor han begyndte at arbejde som facer. Siden da har han været voluntør, været i praktik hos to partnerorganisationer og arbejdet i en genbrugsbutik.
Han har siddet i Rådet siden foråret 2013. Udover sit flerårige engagement i Folkekirkens Nødhjælp har han også skrevet speciale om den demokratiske praksis i organisationen som afslutning på hans studier i Internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitet i marts 2013.
Se konklusionerne i dokumentet “Den demokratiske praksis i Folkekirkens Nødhjælp” under artiklen.
Interview med Kirsten Lund Larsen: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-09-13/tema-om-frivillighed-34-folkekirkens-n-dhj-lp-trad : opload dokument
Læs andre artikler og indlæg i temaet om de frivillige, de professionelle og den folkelige forankring: http://www.u-landsnyt.dk/tema/debat-om-de-frivillige-de-professionelle-og-den-fo