Thilsted om Danmarks bistand til Nepal i en brydningstid

Redaktionen

Interview med Danmarks ambassadør i Kathmandu, Finn Thilsted
bragt i Magasinet Indflydelse nr. 1/2007

Af Robin Rohweder-El-Tanany

Hvordan støtter Danida befolkningen i Nepal?

Det gør vi på 2 måder. Langsigtet og til fredsprocessen. Den langsigtede støtte bliver især brugt på en forbedring af Nepals uddannelsessektor. Sidste år alene brugte vi 106 mio. kr. på dette område, som er vigtigt for Nepals udvikling.

Derudover tager vi ud og hjælper befolkningen direkte. Et eksempel er vores støtte til at give nepaleserne elektricitet. Sidste år sørgede vi for, at 75.000 husstande fik mulighed for at få elektricitet via små vandkraftværker eller solceller. Det program ønsker vi at forlænge de næste fem år med 150 mio. kr.

Nepal er i en overgangssituation, og det er vigtigt her at fastholde også den langsigtede støtte bl.a. til at sikre bedre serviceleverancer til befolkningen.

Hvordan vil I støtte fredsprocessen?

Vi vil støtte både regeringen, FN og lokale og internationale NGOer i de mange forskellige opgaver, som fredsprocessen kræver. Til det arbejde har vi fået en ekstra pulje på 50 mio. kr. fra Danmark, og vi håber at få yderligere 50 mio. næste år.

De penge vil vi bruge på 3 forskellige områder:
1) først og fremmest vil vi støtte regeringens egen fredsfond.
2) Derudover vil vi give bidrag til FNs forskellige freds- og valgmissioner,
3) men også til de internationale og nationale NGOer i Nepal.

De fleste af pengene ønsker vi at kanalisere gennem den nepalesiske regering, fordi vi finder det afgørende, at ejerskabet i denne fredsproces kommer til at ligge hos nepaleserne selv.

Hvilken rolle spiller civilsamfundet i fredsprocessen?

Civilsamfundet spiller en central rolle som vagthund overfor magthaverne. Når regeringen snyder på vægtskålen – og det gør den – så kommer civilsamfundet på banen og gør opmærksom på det.

Igen mener vi, at det meget væsentligt, at også vagthundene er nepaleserne selv og ikke internationale organisationer eller donorer, hvis processen mod et bedre Nepal skal lykkes.

Men civilsamfundet er også en afgørende spiller i at udbrede grundlæggende information om det forestående valg til alle afkroge af det nepalesiske samfund. Det er jo et enormt arbejde, der skal gøres for blot at forklare befolkningen, hvad en grundlovsgivende forsamling er.

Hvad er den største udfordring for at skabe et bedre Nepal?

Der er mange, men den største er nok, at alle skal betragte valget til den grundlovsgivende forsamling til juni som frit og fair.

Hvis alle observatører – både interne og eksterne – bedømmer valget til at være foretaget uden snyd, så har maoisterne svært ved at beskylde et eventuelt dårligt valgresultat for at være manipuleret. Og så er sandsynligheden for, at de accepterer en sådan skuffelse større.

Alternativet er jo, at de skal gribe til våben igen og gå tilbage til junglen. Men hvis de gør det efter et frit valg, vil de jo miste al legitimitet blandt befolkningen.

Tror du på et fredeligt og stabilt Nepal i en nær fremtid?

Ja, jeg tror, det kommer til at ske i løbet af 3 års tid. Det lyder måske optimistisk, men vi skal ikke glemme, hvor meget der er sket i løbet af blot et år.

Medierne kan sige stort set, hvad de vil, kongen er væk, og de stridende parter taler med hinanden og har underskrevet en fredsaftale. Så hvis valget til den grundlovsgivende forsamling går godt, så går der vel et år eller 2, hvorefter det første valg efter den nye grundlov bliver udskrevet.

Hvis dette valg også er fair og inkluderende, så er et fredeligt og stabilt Nepal muligt. Og når der er fred og stabilitet i Nepal, vil de økonomiske hjul begynde at rulle, og så kan udviklingen virkelig begynde, slutter Finn Thilsted.

Den nu 61-årige Thilsted er med mere end et kvart århundrede i udenrigstjenesten en af Danidas absolutte veteraner og har været posteret i adskillige samarbejdslande for bistanden.

Kilde: www.ms.dk