Thor Pedersen kølig overfor flyafgift som u-landshjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En ekstra halvtredser på flybilletten som bidrag til udvikling i fattige lande blev døftet, da finansminister Thor Pedersen (V) og EUs øvrige finansministre var samlet til møde i Luxembourg, skriver Politiken lørdag.

Endnu er aftalen ikke på plads, men ifølge EU-formand Jean-Claude Juncker skal det være frivilligt for både landene, flyselskaber og passagerer, om de vil donere u-landshjælp på vej op i flyet.

Men den danske finansminister bliver ikke den første, som lægger ekstra på prisen for en flyrejse for at hjælpe klodens fattige. – Man skal ikke opfinde alle mulige sjove ting, fordi det fjerner opmærksomheden fra den hjælp, der virkelig batter – nemlig bidrag over de nationale budgetter, siger han.

Thor Pedersen appellerer til, at de andre EU-lande i stedet bevæger sig i retning af FNs målsætning om at yde 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i udviklingsbistand. Danmark giver 0,84 af BNI, mens snittet for EU-landene ligger under 0,34 procent.

– En frivillig flyafgift må ikke tjene som undskyldning for, at landene ikke kommer op på FNs mål, siger han, der dog ikke vil afvise, at ideen kommer med i den samlede pakke med forslag til øget udviklingsbistand fra EU til u-landene.

Den danske skepsis deles af Sverige, Finland, Østrig og Grækenland, mens Frankrig, Tyskland og Belgien er mere varme på ideen.