Tidernes ende – lidenskabelig og usædvanlig dokumentation

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

CPH:DOX: Peter Mettlers “The End of Time” (Everything begins now) udforsker forskellige kulturers tidsopfattelse. Lykkes det? U-landsnyts anmelder er positiv.

Anmeldelse af Michael Koefoed, U-landsnyt.

The End of time (Everything begins now), er en meget pompøs titel, som filmen forsøger at leve op til – og det lykkes i høj grad. Filmens instruktør Peter Mettler fra Canada er heller ikke hvem som helst. Han har vundet en stribe af internationale priser og præmier for næsten alle sine film siden sit afgangsprojekt ”Scissere”, en eksperimentalfilm fra 1987, der beskriver en psykiatrisk patients oplevelser – set indefra.

[video: http://www.youtube.com/watch?v=mF22eO5My4Y]

Set i et længere perspektiv fortsætter denne film Peter Mettler lidenskabelige forhold til usædvanlig dokumentation og eksperimenter med forholdet mellem form og indhold.

I filmen fremhæves, at ordet for ”tid” på mange sprog også betyder vejr, og som Peter Mettler nævnte efter forestillingen, var optagelserne da også i starten planlagt til en film om skyernes fascinerende bevægelser og faseændringer som f.eks. regn og sne. Allerede i 1994 lavede Peter M. filmen”Pictures of Light”, en fantastisk dokumentarfilm om nordlys i polaregne.

Mennesker skaber tid
Tid er en menneskeskabt dimension, et sanseværktøj til registrering og planlægning af aktiviteter og oplevelser. Filmen illustrerer dette ved at fokusere på tidsforløb – nutiden – i forskellige processer, og på start og slutning af fænomener som liv og død.

Filmen er bygget op omkring forskellige temaer hvert især illustreret med flotte optagelser fra velvalgte lokaliteter rundt om på jorden. Der er brugt forskellige kameraer og filmtyper, hvilket bidrager til filmens autenticitet.
Geologisk tid, vi ser voldsomme vulkanudbrud på Hawaii, med fantastiske strømme af glødende stenmasser i kamp med liv i naturen – varmen fra lærredet er overvældende.

The Big Bang, al tings start: Vi vises rundt i CERN, verdens største elektron-accelerator med en omkreds på 27 km bygget under jorden i Schweitz. Her forsker fysikerne i sammenhængen mellem ikke blot tid, masse og hastighed, men også relationen mellem tid og sted, ”Time is where”.

Cyklisk tid og reinkarnation: Vi deltager i en stemningsfyldt indisk begravelse med lig-afbrænding og hører om reinkarnation og den buddhistiske tidsopfattelse, hvor tiden kommer og går uden knaphed. Citeret one liner: ”Hvis der er en begyndelse, så er der et problem”, værd at tænke på – på vej hjem.

Tidsmålinger: Vi vises rundt i Henry Fords gamle produktionshaller i Detroit, USA, et af de berømte templer fra industrialiseringens start, hvor mantraet var profilt-maksimering og produktivitet; metoden var arbejdets opdeling i enheder og tidsmålinger på alt. Hallerne er nu ruiner og nyt liv vokser frem som alternative boliger og naturens indtrængen.

Nuet, dyrket ved massesuggestion og trance ved teknokoncerter, her optaget i Detroit, hvorfra technobølgen påstås at være startet. I filmen får vi kun korte seancer, og her kunne man godt savne lidt mere tid som i ”Gambling,Gods and LSD”(2002), hvor Peter Mettler tager publikum med på et tre timers trip tværs over kulturer, tider, folk og steder.

Et smil uden ord
Filmens emne er urimeligt svært – på et filosofisk abstraktionsniveau forbeholdt de få. Peter Mettlers værktøjer er meget flotte naturoptagelser med meditativ musik, en del vise ord serveret som one liners uden pædagogisk tredeling, samt bedøvende rytmisk musik og farverig grafik. Resultatet er en række væsentlige kalejdoskopiske indtryk, der alle vinder ved forkundskab.

Ifølge instruktøren er film er et koncept, der forsøger at fange oplevelser i nuet og genskabe dem enkeltvis eller kombineret. Denne film er et forsøg på at illustrere sammenhængen mellem nutid – den skildrede nutid, filmoptagelsernes nutid og seernes nutid. I anmelderen øre lød lidt som en teoretisk om end seriøs efterrationalisering på metaplan.

Peter Mettler var selv til stede ved visningen. Og efter filmen stillede han op til diskussion. På spørgsmålet: ”What will follow ”End of Time”?” var svaret et smil uden ord. Som de fleste gode film efterlader denne film seerne i det tænksomme hjørne, læs mere om filmen på www.theendoftimemovie.com og om Peter Mettler på www.petermettler.com.

The End of Time vises tirsdag den 6. november kl. 10:10 og søndag den 11. november. Begge gange i Cinemateket.