Fødselaren kom til udenrigstjenesten umiddelbart efter færdiggørelsen af sin cand.jur.-eksamen i 1961.
Souschef for Danida blev han i 1981, udenrigsråd i 1983 og nåede i en u-landspolitisk sammenhæng helt til tops i 1986 som chef for Danida, hvor han fik den fornemme titel af departementschef.
Det var nemlig på den (korte) tid, da Danida havde status som et særligt tredje departement i udenrigsministeriet – Departementet for Internationalt Udviklingssamarbejde.
Det fik Udenrigskommissionen og Ritt Bjerregaard og Uffe Ellemann-Jensen snart gjort has på med den nye “enhedstjenestes” ankomst, og da departementet forsvandt i 1991 forsvandt også Haakonsen – han blev FN-ambassadør i New York (1991-95).
Haakonsen interesserede sig også for formidlingen om verdens u-lande. Det gav sig kontant udtryk, da han personligt mødte frem i Kristeligt Dablads bladhus i Fahnøgade til lanceringen i september 1987 af avisens særlige tillæg, “Danmark og Den tredje Verden”, som endte med at udkomme i 12 år.
Tankevækkende er det, at 28 år senere – nemlig i april 2015 – mødte en af hans efterfølgere som Danida-chef også frem, da denne nyhedstjeneste blev relanceret under navnet Globalnyt.
Mere om ambassadør Martin Bille Hermanns tale ved den lejlighed på
http://globalnyt.dk/content/stor-ros-fra-danidas-chef-da-u-landsnytdk-blev-til-globalnyt
Åben og empatisk
Bent Haakonsen blev kendt som en åben, hjælpsom og empatisk chef i Danida, hvor man dog også måtte erkende, at Danida og u-landsarbejdet kun blev en (ganske vist) ti-årig station i den haakonske karriere.
Den nåede vel sit højdepunkt med de seks spændende år i Tyskland (1995-2001), først som ambassadør i Bonn, så i Berlin. Sidste udepost var i Stockholm (2001-2004), hvorpå han overgik til et velforberedt otium i Roskilde.
For nok har tobakshandlerens søn fra Maribo med de svenske aner haft mange bopæle i livet, men han og familien valgte tidligt Roskilde som det faste holdepunkt, og her har han bl.a. siddet i byrådet for Det Radikale Venstre.
Intet under, at han var en af de 22 diplomatiske emeritusser, som i et åbent brev til dav. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i december 2005 kritiserede, hvad de kaldte regeringens manglende lydhørhed overfor de muslimske lande i debatten om Muhammed-tegningerne og udtrykte bekymring for konsekvenserne heraf.
Bent Haakonsen var 2005-2008 præsident i Frantz Schubert Selskabet i Danmark, som siden 1997 arrangerer Schubertiader i hjembyen Roskilde.
Han har siddet i bestyrelserne for Foreningen Vikingeskibsmuseets Venner og Fondet for Fred og Internationalt Samarbejde.