Til Darfur for Læger uden Grænser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sygeplejerske Ole Timotej rejser torsdag til Darfur i Sudan for Læger uden Grænser (MSF).

Her vil han de næste 6 måneder blive en del af MSFs mobile team, der i området omkring byen Kebkabyia i Norddarfur skal hjælpe den hårdt plagede befolkning med deres sundhedsproblemer.

Derudover vil han blive involveret i opsøgende arbejde, f.eks. ernæringsundersøgelser og vurdering af udækkede medicinske behov.

Kebkabyia var førhen en mindre by med omkring 20.000 indbyggere. Men i dag er indbyggertallet næsten firedoblet på grund af konflikten i Darfur, som i alt har drevet omkring 2 millioner civile på flugt

Det er 57-årige Ole Timotejs første udsendelse for MSF, men han har mange års erfaring fra u-lande bag sig. Han har i 7 år beskæftiget sig med udviklingsarbejde i henholdsvis det sydlige Afrika og Indien.

Han kan således rejse ud med en bred sygeplejefaglig erfaring i bagagen foruden et diplom i Indvandrerstudier og en næsten afsluttet Master i Globalisering fra Syddansk Universitet. Masterafhandlingen har han udskudt for at kunne tage af sted for MSF.

Ole Timotej bor i Svendborg, er gift og har 4 børn mellem 11 og 20 år. De er alle taget med på råd og har givet ham fuld opbakning til udsendelsen. Selv siger han:

– Jeg synes, det er vigtigt at rejse ud i verden og involvere sig. Jeg har mange erfaringer fra tidligere, som jeg gerne vil bidrage med igen.