Til DR Congo for Læger uden Grænser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Norbert Payne rejste søndag til Bunia i DR Congo (tidl. Zaire), hvor han de næste 9 måneder skal arbejde som projektkoordinator for Læger uden Grænsers (MSF) projekter i området.

Norbert Payne skal koordinere MSFs aktiviteter i Bunia og bl.a. stå for kontakten til lokale myndigheder, FN og andre NGOer. Herudover har han ansvaret for sikkerheden på projektet samt budgetstyring og –planlægning.

46-årige Norbert Payne er telekommunikationsspecialist og har erfaring med projektstyring i flere afrikanske lande. Han har tidligere været udsendt som logistiker for MSF til Nigeria, Angola, Mozambique og Sydsudan. Dette bliver hans femte mission for MSF.

På hospitalet i Bunia foretager MSF primært akut- og krigskirurgi, men der er bl.a. også ortopædkirurgisk afdeling, børneafdeling, ernæringscenter, gynækologisk afdeling og et center for kønsrelateret vold og voldtægter, hvilket er et stort problem i området.

– Det bliver en kæmpe udfordring at komme til et sted i DR Congo, hvor vold og voldtægter har nået et omfang, som vi i Danmark slet ikke kan fatte. Det lyder til at være et barskt område, og selv om vi har fokus på sikkerhed i alle MSFs projekter, så er det ekstra relevant i dette tilfælde, siger Norbert Payne.

I 2005 blev 2 MSF-medarbejdere bortført uden for Bunia og løsladt efter 9 dage i fangenskab. Sidste år arbejdede sygeplejerske Merete Engell som chefsygeplejerske på hospitalet i Bunia, hvor der samtidig blev optaget dokumentarfilmen “Verdens sejeste Dansker”, som blev vist på DR i februar i år.

MSF har arbejdet i DR Congo siden 1981.