Tilbud: Uddannelse i konfliktløsning for unge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der udbydes nu en uddannelse i konfliktløsning, som er et forløb på 11 dage og resultatet af et samarbejde mellem Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Krogerup Højskole og Center for Konfliktløsning.

HUSK! Tilmeldingsfrist senest den 17. maj – tirsdagen efter Pinse.

Uddannelsen er delt op i 3 moduler: et ugekursus på Krogerup Højskole fra den 26. juni til den 2. juli og 2 efterfølgende weekendkurser den 27.-28. august og den 11.-13. november.

Formål

Uddannelsesforløbet har fokus på konfliktløsning i ungdomsorganisationer. Formålet er at give en teoretisk forståelse af konfliktløsning samt konkrete færdigheder til og træning i at håndtere konflikter. Efter uddannelsesforløbet vil man kunne:
– Indgå konstruktivt i et konfliktløsningsforløb
– Undervise andre i konflikthåndtering og videregive egne kompetencer
– Lede møder og vanskelige samtaler
– Hjælpe med at skabe projekter med indbyggede udfordringer
– Rådgive enkeltpersoner og grupper om konfliktløsning
– Facilitere team-building

Mellem ugekurset og weekendkurserne etableres der netværksgrupperpå 2-4 personer. I samarbejde skal grupperne planlægge et videreformidlingsforløb i konfliktløsning i de organisationer, som de repræsenterer. Den praktiske erfaring, som du opnår herved, er udgangspunkt for det afsluttende kursusmodul.

Uddannelsens tematiske indhold

– at kortlægge konfliktmønstre
– at hjælpe parter i konflikt
– at håndtere konflikter man selv er del af
– at undervise og formidle viden om konflikthåndtering

Undervisningens form

Undervisningen vil veksle mellem oplæg, refleksion, dialog og øvelser. Undervisningen forudsætter deltagernes aktive medvirken. Deltagerne vil, under trygge og fortrolige rammer, sætte egen praksis og virkelighed i spil i forhold til teori og øvelser.

Organisationer i udvikling

Mange organisationer har oplevet, at det er givtigt at revidere og forny nogle af de rammer, som der arbejdes inden for i organisationerne. Det kan være i forhold til, hvordan selve aktiviteterne afholdes, mødeformerne, opbygningen af organisationen samt andre forhold, der har betydning for organisationernes struktur og indretning.

Nye strukturer, organisations- og samarbejdsformer stiller store krav til de aktive om gode kommunikationsevner og fleksibilitet, men der er også et stigende behov for ressourcepersoner
– der besidder særlige kompetencer til at håndtere vanskelige konfliktsituationer og uoverensstemmelser, så værdighed og respekt bevares,
– der kan rådgive og vejlede andre, der er involveret i en konflikt
– der kan formidle viden
Uddannelsen giver en grundig indsigt og konkret træning på disse områder.

Et nationalt og internationalt fokus

Uddannelse i konfliktløsning henvender sig både til aktive, der er interesseret i samarbejde og konfliktløsning i danske ungdomsorganisationer og til aktive, der er involveret i internationalt samarbejde med søsterorganisationer i Syd- og Østeuropa samt i u-lande.

Nationalt:
Konflikterne bliver som regel løst, men ikke altid med det bedste resultat. En bedre forståelse af konflikter, deres årsager og dynamik samt relevante konfliktløsningsstrategier kan medvirke til at løse samarbejdsproblemer og konflikter, der ellers ofte tager meget energi, og som af og til ødelægger det frivillige engagement i foreningerne.

Internationalt:
Ofte er konflikterne årsag til projektproblemer, der reducerer begge parters udbytte af samarbejdet. En bedre forståelse for konflikter, deres årsager og dynamik samt relevante konfliktløsningsstrategier er et centralt projektledelsesværktøj, der medvirker til at fremme et godt samarbejde.

Ugekurset er et grundforløb, der er ens for alle. På weekendkurserne vil der være undervisningsblokke specielt tilrettelagt med internationalt og nationalt fokus.

Samarbejde mellem Dansk Ungdoms Fællesråd, Krogerup Højskole og Center for Konfliktløsning

Center for Konfliktløsning er en forening med 550 medlemmer og et forum for kurser, træning og projekter inden for konflikthåndtering og mægling. Jesper Bastholm Munk og Marianne Munis fra Center for Konfliktløsning står for undervisningen.

Marianne Munis arbejder som leder på Forsøgsskolen på Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Hun har erfaring med ledelse og pædagogisk udviklingsarbejde, praktisk konfliktløsning i skolen, konsulentarbejde, kurser og workshops i konflikthåndtering for unge og for voksne. Hun har endvidere udarbejdet undervisningsmateriale, holdt foredrag og stået for undervisning i europæiske organisationer og i det sydlige Afrika.

Jesper Bastholm Munk har i flere år udviklet projekter med konflikthåndtering som omdrejningspunktet. Han har erfaring med facilitering af processer i store og mindre grupper, og han har samarbejdet med mange og vidt forskellige NGOer.

Jesper B.M. underviser bl.a. folkeskolernes ældste klasser i flerkulturel rummelighed gennem konflikthåndtering og har arbejdet med forumteater i Kenya. Han har faglig indsigt i offentlig forvaltning, organisationsteori og udvikling samt en bred forståelse af samfundsmæssige og internationale forhold.

Krogerup Højskole er rammen for uddannelsen. Krogerup er beliggende i smukke naturomgivelser i Humlebæk, 35 km nord for København. Ugekurset og weekendkurset i november bliver holdt på Krogerup, hvorimod weekendkurset i august holdes hos DUF på Scherfigsvej i Hellerup.

DUF står for rekrutteringen af kursusdeltagere samt input til undervisningen. Thomas Kirkeskov og Kirstine Simoni Mortensen står for kurset på vegne af DUF.

Bemærk at kurset primært henvender sig til frivillige.

Program

Ugekursus
Søndag den 26. juni – lørdag den 2. juli 2005.
Ankomst/afrejse: Søndag er der ankomst kl. 16, og lørdag er der afgang kl. 10.
Sted: Krogerup Højskole, Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Weekendkursus I
Lørdag den 27. august – søndag den 28. august.
Ankomst/afrejse: Ankomst kl. 11.00. Søndag er der afgang kl. 16.00.
Sted: Dansk Ungdoms Fællesråd, Scherfigsvej 5, 2100 København Ø.

Weekendkursus II
Fredag den 11. november – søndag den 13. november.
Ankomst/afrejse: Ankomst ca. kl. 17.00 og afgang ca. kl. 15.00.
Sted: Forventet Krogerup Højskole, Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Praktiske oplysninger
Der er TILMELDINGSFRIST tirsdag den 17. maj (tirsdagen efter Pinse). Tilmelding er ikke endelig før deltagergebyret er indbetalt.

Antal deltagere
Der er plads til 20 deltagere på kurset. Vi opfordrer til, at hver organisation deltager med 2 personer, da det giver et bedre grundlag for videreformidling til egen organisation. Samtidig kan der max deltage to fra hver organisation.

Deltagergebyr
Der er et gebyr på 3.000 kr. per deltager, som skal være indbetalt til DUF senest d. 17. maj på følgende konto i Nordea: Reg. nr. 21 91 og Konto 0065 231 018. HUSK at anføre dit navn og kursets navn “Konfliktløsning”.

Ved framelding efter d. 17. maj vil man ikke få deltagergebyret retur. Deltagergebyr dækker undervisning, transport (billigst muligt med offentlig transportmiddel) og logi på ugekurset samt weekendkurserne.

Venteliste
Tilmelding foregår efter først til mølle princippet. Når kurset er fyldt, vil man komme på venteliste og kontaktet, hvis nogle springer fra. Det vil fremgå tydeligt af DUFs hjemmeside, når kurset er fyldt. Hvis man er på venteliste, skal man ikke indbetale 3000 kr. før man optages på uddannelsen.

Spørgsmål
Har man spørgsmål til kurset, er man velkommen til at kontakte Thomas Kirkeskov på [email protected] eller Kirstine Simoni Mortensen på [email protected]. Eller ringe på tlf. 39 29 88 88