Deltagere fra 12 lande i Europa og Nordamerika gav under et møde i Udenrigsministeriet fredag den 28. april tilsagn om at støtte de fattigste landes bestræbelser på at imødegå de negative virkninger af klimaforandringer med 284 mio. kr.
Mødet var arrangeret af Udenrigsministeriet/Danida i samarbejde med Den globale Miljøfacilitet (GEF) og er en opfølgning på aftaler om støtte til u-landene, der er indgået under FNs Klimakonvention.
Klimaforandringer påvirker nu dagliglivet i mange lande. De negative virkninger rammer især de fattige lande og de fattigste befolkningsgrupper.
I Afrika rammes fødevareproduktionen som følge af udpining af jord, vandforsyningen påvirkes af svigtende nedbør og sundhedstilstanden påvirkes af malariaens udbredelse.
I Andesbjergene svinder gletscherne ind år for år. Det kan medføre faldende vandstand i de reservoirer, der skal forsyne vandkraftværker, problemer med drikkevand, vand til overrisling og forandringer i dyre- og plantelivet i de dale, der i århundreder har baseret dagliglivet på smeltevand fra gletscherne i bjergene.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, regner med, at klimaforandringer allerede er skyld i over 150.000 årlige dødsfald hovedsagligt i de fattigste lande
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) opfordrede i sin tale deltagerne til at støtte op om beslutningerne under Klimakonventionen:
– For at fremme bæredygtig udvikling og afhjælpe fattigdommen i u-landene, må der sættes ind overfor klimaforandringernes negative følgevirkninger. Det gælder ikke mindst i de fattigste lande, hvor befolkningerne er mest sårbare. Derfor afsatte Danmark allerede sidste år midler til klimaindsatser i udviklingslandene, sagde hun bl.a.
Fra dansk side blev der givet tilsagn om bidrag på 20 mio. kr. årligt de næste 3 år.
Formanden for Den globale Miljøfacilitet, canadieren Leonard Good, sagde efter mødet:
– Donormødet i København var meget udbytterigt. Jeg er overordentlig tilfreds med den væsentlige støtte på 284 mio. kr., som blev mødets resultat. Hermed vil vi være i stand til at yde en endnu mere effektiv indsats i de u-lande, som rammes af klimaforandringernes negative virkninger.
Fra dansk side var der lejlighed til overfor deltagerne at præsentere det danske klimahandlingsprogram og understrege vigtigheden af et tæt internationalt samarbejde med bl.a. Den globale Miljøfacilitet om at klimasikre bistandsaktiviteterne i udviklingslandene .
Yderligere oplysninger hos chefkonsulent Frode Neergaard, telefon 33920778.