Time to Act – mod seksuel vold i konfliktsituationer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Så blev det lanceret: Supplementet til den danske 1325-handlingsplan. Det skete indpakket i tirsdagens ekspertmøde om det globale topmøde i London om at standse seksuel vold i konfliktsituationer.

Udenrigsminister Martin Lidegaard, der er en af de mange fremtrædende ”champions” for den britisk-initierede internationale kampagne ”End Sexual Violence in Conflict”, understregede på mødet, at der alt for længe har været tavshed omkring seksuel vold i konflikt- som i post-konfliktsituationer, en vold der efterlader nogle af krigens værste ar. Det er et forsømt område, hvilket er desto mere uacceptabelt som volden kan undgås.

Martin Lidegaard havde supplementet til den danske handlingsplan til implementering af sikkerhedsrådsresolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed i hånden, da han priste det britiske initiativ og pegede på, at Danmark i handlingsplanen forpligter sig til at standse kønsbaseret vold og at arbejde for at retsforfølge voldsmændene.

Men som han også sagde, så tillægger Danmark kvinders aktive deltagelse i konfliktløsning  og fredsprocesser afgøende betydning.   Som der står øverst på den lille flyer, som udenrigministeriet har udgivet i anledning af planens lancering :”There can be no sustainable peace without the full and equal participation of women”.    

1325-handlingsplan nr. 3

Men det var ikke supplementet – Denmark’s National Action Plan for implementation of UN Security Council Resolution 1325 on Women, Peace and Security 2014-2019 – der var i fokus på mødet.

De 32 siders opdatering af den tidligere plan for 2008-2013 fik ikke megen opmærksomhed, men var en del af det til mødet uddelte materiale.  Supplementet udgør sammen med den tidligere nationale handlingsplan Danmarks tredje 1325- handlingsplan. I supplementet fremlægges en lang række aktiviteter, som udenrigsministeriet, forsvarsministeriet og rigspolitiet vil gennemføre i den næste fem-årige periode og med tilhørende indikatorer, der kan monitoreres på.

Aktiviteterne bygger på de erfaringer, der er gjort og er i sort omfang en fortsættelse af tidligere praksis.

Handlingsplanen, der er på engelsk, udgives ikke i trykt form, men kan hentes på udenrigsministeriets hjemmeside.

Globalt topmøde i London

Tirsdagens møde, der fandt sted i FN-byen, var arrangeret af udenrigsmninisteriet samarbejde med den britiske ambassade UNDP, UNFPA og UN  Women.

Det globale topmøde i London varer tre dage –  den 10.- 13.juni  –  og vært er den britiske udenrigsminister William Hague i samarbejde med Angelina Jolie, der se særlig udsending for FN’s Højkommissær for flygtninge.

Topmødet er det største arrangement nogensinde om dette emne, og det er meningen, at nu skal den seksuelle vold i konflikter standses. Der er ingen vej tilbage. Der skal handles, så det kan mærkes i praksis.

Flere end 1200 delegerede kommer til London – inklusive en række ministre, både udenrigs- og forsvarsministre.

Topmødet inledtes i dag tirsdag med såkaldte ekspertmøder/seminarer  i en lang række hovedstæder. De  indbudte gæster – forskere og repræsentanter for civilsamfund – skal give bud på, hvordan man kan  standse den seksuelle vold i konflikter og alle deres bud – gode råd og bemærkninger – samles i en interaktiv proces.

Men der åbent for alle til at deltage – f.eks.på Facebook, og der er en lang række mere uformelle arrangementer i udkanten af topmødet.

Det sker ikke bare …

Briterne har gjort det til en hjertesag at standse seksuel vold i konflikt. Deres bestræbelser begyndte for alvor i 2012, da man sammen med Angelina Jolie lancerede initiativet til forebyggelse af seksuel vold. Dets mål er at gøre op med den opfattelse, at voldtægt som krigsvåben ikke kan straffes.

Siden da har den britiske regering i tæt samarbejde med FN, en række lande, internationale organisationer og civilsamfundsorganisationer arbejdet for at skabe større opmærksomhed omkring omfanget af seksuel vold i konflikter og ændre opfattelse af, at voldtægt  og seksuel vold det er noget, der sker i konflikter og krig.

 ”Declaration on Preventing Sexual Violenace in Conflict”, der blev vedtaget af FN’s generalforsamling i september 2013, blev lanceret af en gruppe ministre som ”Champions” – blandt dem Martin Lidegaard.

150 lande har nu tilsluttet sig deklarationen, der indeholder både praktiske og politiske forpligtelser til at standse brugen af voldtægt og seksuel vold som krigsvåben og er et budskab til ofrene: Vi  – det internationale samfund – har ikke glemt jer.

Topmødet i London bygger videre på denne deklaration. Time to Act,  siger briterne og målet er at skabe så meget momentum, at der nu sker noget reelt på landeplan.

Man håber at kunne komme frem til praktiske aftaler og ønsker, at topmødet skal identificere særlige aktiviteter for det internationale samfund på områder, hvor det er helt nødvendigt med fremskridt, oplyste  Simon Wood, chargé d’affaires på den britiske ambassade i Danmark, på mødet.

Områderne er –  at få mere dokumentation af seksuel vold i konflikter, at give mere hjælp og støtte til ofre for seksuel vold, at sikre at seksuel og kønsbaseret vold imødegås og ligestilling integreres i alle freds- og sikkerhedsbestræbelser og at forbedre international koordinering.

På topmødet vil man lancere en ny international  “Protocol on the Investigation and Documentation of Sexual Violence in Conflict”, som man mener vil være et praktisk redskab til forbedret ansvarlighed.

Blandt anbefalingerne fra København er, at man skal tage kompleksiteten i betragtning – seksuel vold kan ikke ses isoleret,  at ligestilling generelt skal inddrages og at de væbnede styrker, forsvarsministerierne inddrages som vigtige samarbejdspartnere.  

 

Her kan læses mere om det globale topmøde:

https://www.gov.uk/government/topical-events/sexual-violence-in-conflict

 

Debat på Bornholm

Udenrigsministeren deltager i Folkemødet på Bornholm, og fredag den 13. juni har udenrigsministeriet sammen med den britiske ambassade arrangeret debatmøde ”Hvordan stoppes brugen af voldtægt som krigsvåben?”

Foruden Martin Lidegaard deltager den britiske ambassadør Vivien Life, vicegeneralsekretær i Amnesty Trine Christensen og tidl. chef for WHO under borgerkrigen i Eksjugoslavien Søren Buus Jensen. Ordstyrer er journalist Steen Nørskov.  Som optakt til debatten viser Det Danske Filminstitut dokumentarfilmen ”Voldtægt som krigsvåben”