Grand Bargain skal:
Skabe større gennemsigtighed.
Støtte lokale humanitære indsatser.
Øge brugen af kontanter i bistandsprogrammer.
Nedbringe administrationsomkostninger.
Forbedre fælles behovsanalyser.
Fremme deltagelse og inkludering af mennesker, der modtager bistand.
Styrke langsigtet planlægning og finansiering.
Mindske øremærkning af donorbidrag.
Forenkle krav til rapportering.
Styrke samordningen af humanitære indsatser og udviklingsindsatser.
Hurtigere indsatser, bedre kontakt med de mennesker, der rammes af kriser, og direkte finansiering til lokale organisationer, der kan rykke hurtigere ud i krig, konflikt og katastrofer.
Den humanitære bistand skal skærpes, og det skal nu ske i form af den såkaldte Grand Bargain, en omfattende reformpakke, der blev præsenteret ved det humanitære topmøde World Humanitarian Summit i Istanbul.
accountability. Det er grundlæggende for at støtte mennesker med behov, og det er et stort skridt fremad,” sagde Ban Ki-moon.
Knitrende kontanter
Over 125 millioner mennesker i verden har behov for humanitær hjælp, men pengene mangler. På nuværende tidspunkt mangler der mindst 15 milliarder dollars i finansiering årligt.
Donorerne skal ikke kun give mere, men også give bedre, lyder det fra EU-Kommissionens vicepræsident, Kristalina Georgieva, der er hovedarkitekt bag Grand Bargain, på en pressebriefing under topmødet i Istanbul.
De penge, der bliver givet, skal i mindre grad øremærkes til bestemte kriser, så det i stedet bliver muligt flytte penge dertil, hvor der er brug for dem, forklarer hun.
Og fremover skal hjælp i højere grad leveres direkte som knitrende kontanter til flygtninge og fordrevne.
Penge, der gives som kontanter direkte til de mennesker, der har brug for dem, kommer også lokalsamfundene til gode og kan være med til at få økonomier i kriseramte lande på fode igen, siger den britiske udviklingsminister, Justine Greening.
Forventet besparelse på en milliard
Der skal være mindre bureaukrati i hjælpeorganisationerne, lyder det videre i Grand Bargain.
Præsidenten for ICRC, Peter Maurer, tilføjer:
Effektiviseringerne, som Grand Bargain lægger op til, vil ifølge donorerne og organisationerne bag aftalen kunne give en årlig besparelse på en milliard dollars inden for fem år.
Milliarden svarer imidlertid kun til omkring seks procent af de nuværende omkostninger til humanitær hjælp. Omkostninger, som hele tiden stiger.
Georgieva lover, at de i alt 51 commitments om at ændre praksis, som landene og organisationer bag Grand Bargain tilslutter sig, kun er en begyndelse.
Behovet for humanitær hjælp har nået rekordhøjder, men hverken ressourcer, finansiering eller politik følger trit. Så ifølge Georgieva haster det med at få løsninger på plads.
Flere penge til lokale organisationer
Den rapport, som kom fra højniveaupanelet i januar 2016, bemærker, at kun 0,2 % af den internationale humanitære bistand går direkte til lokale organisationer.
noterer det humanitære nyhedsbureau IRIN.
Forhandlingerne om at få Grand Bargain på plads er ikke foregået helt uden tænders gnidsel, siger en højtstående NGO-kilde til det humanitære nyhedsbureau IRIN.
Visse reformer er blevet udvandet i forhandlingsprocessen, blandt andet den del der handler om, at der i stigende grad skal deles kontanter ud til flygtninge og andre i krisesituationer.
Store donorer som USA, Tyskland, Frankrig og Storbritannien har været med til at udarbejde Grand Bargain.
Grand Bargain er ikke bindende for de lande og organisationer, der slutter sig til den, og nu bliver udfordringen at få de mange hensigter ført ud i livet.
”Vi skal gøre det til virkelighed. Der er så meget, vi selv kan gøre, vi kan løfte den humanitære hjælp til et nyt niveau og gøre det mere transparent og accountable,” sagde den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), da Grand Bargain blev præsenteret af en række ledere mandag i Istanbul.
”Vi udlægger en ny strategi for bistanden i næste måned, så vi vil være blandt de første til rent faktisk at gøre det, vi har talt om her,” sagde han.
Mange af de tiltag, Grand Bargain indeholder, er ikke nyt, erkendte Kristalina Georgieva. Det store spørgsmål er bare, hvorfor det endnu ikke er blevet gjort.
Læs pressemeddelelse om Grand Bargain her