De fleste mennesker i verden har vel efterhånden hørt om klimaforandringer og Paris-aftalen.
Knap så mange har sikkert hørt om tab af biodiversitet og Aichi-målene.
Sidstnævnte er en række målsætninger for at bremse det galloperende tab af biodiversitet på kloden, som skal være opfyldt i 2020.
Det bliver de næppe, men nu inviterer Canada til et internationalt topmøde, som skal rette mere lys mod de haltende naturmål og ikke mindst den strategi, der skal efterfølge dem, og som forventes at blive vedtaget i Beijing i slutningen af 2020.
Nature Champions Summit, hedder topmødet, der skal foregå i Montreal, den by, hvor FN’s sekretariat for konventionen om biodiversitet (CBD) har hjemme.
Det skriver Canadas miljøministerie i en pressemeddelelse.
“Canadiere elsker og sætter pris på naturen. Det er derfor, at Canadas regering arbejder hårdt for at fordoble beskyttelsen af vores land og oceaner”, siger den canadiske miljøminister, Cathering McKenna.
“Ved at være vært for Nature Champions Summit griber Canada en mulighed for at arbejde med internationale ledere for at fremme en ligeså ambitiøs dagsorden for at beskytte verdens natur”, forsætter hun.
Dramatisk forfald af klodens natur
I 2010 satte verdens nationer under FN sig for at bremse tabet af biodiversitet i verden med Aichi-strategien. Der er nu kun et år til 2020, hvor strategien efter planen skal være udmøntet.
Indsatsen har endnu ikke haft den store synlige indvirkning på den overordnede udfordring med naturforfald.
Naturen er på dramatisk tilbagegang i hele verden, lød det i den seneste vurdering af IPBES, en videnskabelig platform for biodiversitet, der kan sammenlignes med FN’s Klimapanel.
Da naturen leverer “gratis” og livsnødvendige ydelser som vand, føde og medicin, er det en trussel mod vores økonomier, velvære, fødevaresikkerhed og livskvalitet, konkluderede forskerne i rapporten fra sidste år.
Forskere taler ligeledes om, at vi er inde i en periode, der kan kategoriseres som den “sjette masseuddøen”, da vi mister arter i en hastighed, som ikke er set siden den masseudrydelse, der blev enden på dinosaurerne for omkring 66 millioner år siden.
Efterfølgeren til Aichi-strategien skal vedages ved COP15 i Kina i slutningen af 2020. Og begivenheden i Canada skal netop ses som et skridt på vejen mod naturforløsning i Beijing.
“Topmødet vil starte en række af multilaterale møder med fokus på at opbygge momentum mod 2020, hvor ledere, der repræsenterer 190 lande, skal mødes ved partskonferencen for Konventionen om Biodiversitet i Kina”, lyder det i pressemeddelelsen fra den canadiske regering.
“Topmødet foregår en uge før miljøministre deltager i G7-mødet i Frankrig, hvor naturbeskyttelse vil være et nøgleemne”, fortsætter den.
Miljøministre, filantroper og erhvervsledere
Canada er medformand for den proces, der skal føre FN-nationerne frem til COP15 i Kina.
Topmødet i april skal bl.a. samle filantroper, erhvervsledere, NGO’er, FN’agenturer, ledere for oprindelige folk samt miljøministre fra hele verden, fremgår det af pressemeddelelsen fra den canadiske regering.
Der er håb om, at kinserne ligeledes vil bruge deres indflydelse til at få en ambitiøs aftale i hus, som kan få en gennemslagskraft i stil med Paris-aftalen.