Tore Dinesen var Rungstedlundfondens formand i 45 år. Han var søn af Thomas Dinesen, Karen Blixens bror, og nevø til den verdenskendte forfatterinde (som var hans faster).
Dinesen førte sin faders engagement i Blixens forfatterskab og i Rungstedlund videre. Fra 1968 til 2013 var Tore Dinesen formand for Rungstedlundfonden, og han var medlem af fonden til sin død.
Han var et vidne til den seneste del af Karen Blixens liv. Tore Dinesen var primus motor, da Rungstedlund fra 1991 fortsatte som litteraturmuseum med offentlig adgang. Læs mere her
Men det er ikke altid nemt at drive museer. Økonomien er tit presset – se mere i denne artikel
Karen Blixen Museet fyldte i fjor 25 år. Det blev et livsværk for Tore Dinesen. Han deltog tit ved museets litterære aftener, åbning af udstillinger, uddeling af Rungstedlundprisen og ved filmoptagelser.
Han fortalte veloplagt og åbent mange interessante historier om sit selskab med Karen Blixen, og han glædede sig, da dronning Margrethe blev museets protektor.
Mere om den verdenskendte danske forfatter og hendes passion for Afrika på Wikipedia
Tore Dinesen var uddannet major med en aktiv karriere som jagerpilot.
I en moden alder begyndte han at læse litteraturvidenskab på Københavns Universitet.
Rungstedlundfonden blev stiftet i 1958 af Blixen selv, inden hun døde i 1962. Hendes tre søskende skænkede deres part i ejendommen og Karen Blixen sine forfatterindtægter, og siden da har en bestyrelse arbejdet for at sikre ejendommen Rungstedlund og det tilhørende fuglereservat for fremtiden.
Tore Dinesen indtrådte i Rungstedlundfonden i 1967.
Rev sig til blods med vilje
Det sagdes om ham, at han havde arvet sin fasters storyteller-gen. Han var i hvert fald kendt som en god historiefortæller, der i sine foredrag om slægten tog sig tid til at folde historien ud og levnede plads til finurlige detaljer og skæve formuleringer, der fik publikum til at lyse op i et smil.
I et interview til magasinet Bo Bedre om besøgene hos tante Tanne har Tore Dinesen tidligere fortalt, at han som 12-årig, da tanten var knap 50 år, havde lange samtaler med hende, der gik fra den dybeste alvor til den mest pjattede barnlighed.
F.eks. døbte hun ham engang Tore, der ikke turde, fordi det var kommet hende for øre, at han engang på en spejdertur var blevet bange for en ko. Siden tilbød hun ham to øre pr. rift, han fik på kroppen, for tøsedrenge var hun ikke meget for.
Som resultat bed den unge Tore tænderne sammen og strøg gennem Rungstedlunds rosenbuske i håbet om at tjene nogle penge.
Når familien var samlet, satte Karen Blixen sig gerne et centralt sted med børn og unge omkring sig for at fortælle historier. Som et særligt kendetegn stoppede hun af og til op med et … og hvad tror I så, der skete?.
Hun var mægtig god til at stimulere vores fantasi. Og hun ville så gerne, at de børn, hun ikke selv fik, skulle have med litteratur at gøre, huskede Tore Dinesen.
På trods af fasterens gode intentioner valgte Tore Dinesen dog en karriere i Flyvevåbenet. Hans egen far, Thomas Dinesen, deltog som frivillig i Første Verdenskrig på britisk side, og det syntes nærmere at være faderens soldaterhistorier, der smittede af.
Hjemme i Hillerød blev Tore Dinesen student fra Frederiksborg Statsskole og uddannede sig herefter til jagerpilot bl.a. i USA. Som major ledede han eskadrille 730 på Flyvestation Skrydstrup i en årrække.
Som højdepunkter i den militære karriere kan desuden nævnes årene ved NATOs base i Norge samt titlen som adjundant (tjenstlig assistent) for først dronning Margrethe og siden Prinsgemalen.
Det sagdes da også om Tore Dinesen, at han var lidt af en verdensmand i måden, han talte, gestikulerede og tænkte stort på, når det gjaldt Rungstedlundfonden. Han sikrede således fonden rettighederne til Blixens værker indtil år 2032.
MINDEORD
Direktør for Karen Blixen Museet, Catherine Lefebvre, og konstitueret formand for Rungstedlundfonden, advokat Jesper Rothe har skrevet mindeord, som Globalnyt bringer her.
Med stor sorg har Rungstedlundfonden og Karen Blixen Museet modtaget meddelelsen om Tore Vilhelm Dinesens bortgang den 17. august 2017.
Tore Dinesen var søn af Thomas Dinesen, Karen Blixens broder og fortrolige; engagementet i Blixens forfatterskab og i Rungstedlund videreførte Tore Dinesen efter sin fader.
Fra 1968 virkede Tore Dinesen som formand for Rungstedlundfonden, en post han varetog igennem 45 år frem til 2013, hvorefter han fortsatte som et meget engageret medlem helt frem til sin død.
Med utrætteligt engagement blev Tore Dinesen en gennemgående skikkelse, først som vigtigt tidsvidne til den sene epoke i Karen Blixens liv, dernæst som indfølende primus motor i videreførelsen af Rungstedlund som litteraturmuseum og fristed for alle med adgang for offentligheden fra 1991.
Fremragende fortæller
Karen Blixen Museet, som i fjor kunne markere sit 25-års jubilæum, blev et af Tore Dinesens livsværker.
Tore Dinesen var en hyppig og trofast deltager, når Karen Blixen Museet indbød til litterære aftener, udstillingsåbninger, Rungstedlund-prisuddeling og filmoptagelser, eller når pressen kaldte på ham for at lytte til de mange interessante historier, han erindrede fra sin ungdom i selskab med sin berømte tante; altid var han veloplagt, åben og til stadighed i dialog med husets gæster.
Tore Dinesen var, som sin tante, en fremragende fortæller.
Derudover var Tore Dinesen med sit varme og imødekommende væsen en verdensmand, som med en intuitiv forståelse for sine medmennesker favnede alle, han kom i berøring med, og denne egenskab – blandt mange andre – gjorde ham elsket og respekteret i vide kredse.
Af uddannelse var Tore V. Dinesen major med en aktiv karriere som jagerpilot. Herefter blev han adjudant for Tronfølgeren og senere for Prins Henrik, og det var ham en meget stor glæde, at H.M. Dronningen senere skulle blive Karen Blixen Museets protektor.
Begraves torsdag
I en moden alder begyndte Tore Dinesen at læse litteraturvidenskab på Københavns Universitet; dette ønske om fordybelse og indsigt i litteraturen var kendetegnende for Tore Dinesens engagement.
Rungstedlundfonden og alle på Karen Blixen Museet vil savne Tore Dinesen, hans venlige sind, hans engagement og hans helt særlige indsigt i historiens kerne: Karen Blixen.
Vore tanker går til hans hustru, Betty Dinesen, og til familien.
Æret være Tore Dinesens minde.
Tore Vilhelm Dinesen blev født 14. maj 1933 og døde 17. august 2017.
Begravelsen finder sted fra Hørsholm Kirke torsdag d. 24 august, kl. 14.