Tørnæs til Zimbabwe og Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Tirsdag den 17. marts indleder udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) et 2-dages besøg i Zimbabwe for at få et “førstehånds indtryk af landets humanitære situation og status for den politiske reformproces”, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding fredag.

Målet er at udtrykke støtte til reformkræfterne i den nye samlingsregering under ledelse af premierminister Morgan Tsvangirai. Venstre-ministeren tager derefter til Uganda i Østafrika.

Tørnæs vil bl.a. føre samtaler med Zimbabwes fung. premierminister Thokozani Khupe (fra partiet MDC-T), finansminister Tendai Biti (fra MDC-T), ministeren for jordspørgsmål Herbert Murewa (Zanu-PF) samt ledelsen af den fælles komite til overvågning og gennemførelse af den politiske aftale om at dele magten.

Hun besøger tillige en af UNICEFs koleraklinikker og mødes med repræsentanter for UNICEF, WHO og OCHA for at drøfte den humanitære udvikling.

Udviklingsministeren mødes også med internationale partnere og repræsentanter for den private sektor og lokale menneskerets- og demokratiorganisationer for at danne sig et bredt billede af situationen i landet.

Endelig skal Tørnæs besøge et dansk-ejet mejeri og husdyrbrug, der har været udsat for trusler om besættelse (formentlig Wolle Kirk, red.).

Inden besøget i Zimbabwe, nemlig fra mandag til tirsdag (16.-17.03) deltager udviklingsministeren i en 2-dages workshop i Sydafrika arrangeret af VKs Afrikakommission i samarbejde med Brenthurst Foundations.

Formålet er at videreudvikle Afrikakommissionens 5 initiativer inden for områder som finansiering af små- og mellemstore virksomheder, adgang til bæredygtig energi og støtte til unge entreprenører.

Kommissionens endelige rapport kommer i maj.

Fra Zimbabwe tager Tørnæs den 20. marts til Uganda for at se på ligestilling og genopbygning i landets nordlige del.

Landet har gennemgået store fremskridt i løbet af de seneste 20 år, og det er bl.a. lykkedes at reducere andelen af folk, som lever under fattigdomsgrænsen, fra 51 til 31 procent.

I det nordlige Uganda har man som følge af mange års konflikt med oprørshæren LRA ikke opnået samme positive resultater. Befolkningen er først nu, som følge af fred i området, ved at vende tilbage fra flygtningelejre og genoptage en normal tilværelse.

Tørnæs vil via samtaler med centrale aktører i Norduganda og projektbesøg få et førstehåndsindtryk af de udfordringer, som befolkningen her står overfor, herunder specielt kvinder og piger, som har været særligt udsatte i den mere end 20 år lange konflikt.

Udviklingsministeren afslutter besøget den 22. marts med politiske samtaler med præsident Yoweri Museveni.

Yderligere oplysninger hos chefen for Danidas Afrika-kontor, Mette Knudsen, mobil 25 26 76 58