Der er blevet mindre tortur i de afghanske fængsler siden 2016 – men der er fortsat et alt for højt antal fanger, der melder om tortur og mishandling.
Det viser en ny rapport fra FN’s hjælpemission i Afghanistan (UNAMA) FN’s Menneskeretskontor.
FN’s medarbejdere har interviewet i alt 618 indsatte i 77 fængsler rundt om i Afghanistan i 2017 og 2018.
Blandt de værste torturmetoder, fangerne fortæller om, er kvælning, elektrisk stød, mishandling af kønsdelene eller at blive hængt ned fra loftet.
Den mest almindelige form for mishandling er tæsk, ofte for at få en indsat til at tilstå. Mange indsatte fortæller, at mishandlingen ofte stopper, hvis de tilstår den forbrydelse, de er anklaget for.
Der er dog stor forskel på mishandlingen, alt efter hvilken del af Afghanistan man ser på. I et enkelt fængsel i Kandahar, som er et af de områder hvor Taliban står stærkt, er andelen af indsatte, der siger, at de er blevet udsat for tortur eller mishandling, helt oppe på 77 procent.
Der er også forskel på, om en fange er indsat i et fængsel, der ledes af politiet eller militæret. Generelt er der mindre tortur i de fængsler, militæret driver – selv om der er eksempler på visse fængsler, hvor tortur angiveligt er almindeligt forekommende.
Tusindvis af fanger, der for en stor dels vedkommende er fanget under den mangeårige krig mod Taliban-bevægelsen, sidder i Afghanistans fængsler.
Taliban har generobret kontrollen med store områder i de seneste år og kontrollerer nu omkring halvdelen af landet.
Bachelet: Etabler en kontrolmekanisme
I rapporten anerkender de to FN-organisationer, der står bag den, at Afghanistans regering har gjort en del for at komme tortur til livs, og at indsatsen har resulteret i en lille nedgang. Hvor den sidste undersøgelse for to år siden viste, at 39 procent af de indsatte meldte om tortur og mishandling, er andelen nu dalet til 32 procent. Så fænomenet er stadig alt for udbredt, konstateres det i rapporten.
”Vi byder regeringens tiltag for at forhindre og efterforske sager om tortur og mishandling velkommen,” siger Tadamichi Yamamoto, der er FN’s særlige repræsentant for Afghanistan.
”Men som vores rapport illustrerer, er der stadig lang vej til at udrydde denne forfærdelige praksis blandt konflikt-relaterede fanger,” siger han.
Afghanistans regering tilsluttede sig sidste år den såkaldte Optional Protocol to the Convention against Torture, et tillæg til torturkonventionen.
FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, siger ligeledes, at rapporten viser, at det er gået den rigtige vej – men at der stadig er langt at gå. Hun opfordrer regeringen til at etablere en form for mekanisme til at sikre, at der er et uafhængigt tilsyn med fangerne i landets fængsler.
”En vagthund med ressourcer, som kan foretage uanmeldte besøg i fængsler og gøre opmærksom på, hvad der udgør tortur og mishandling i forhold til folkeretten, kan man komme langt med,” siger Bachelet.