Nicaragua – serie
Af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion
Leslie Briceño er 32 år. Og det kan hun takke en læge, der brød Nicaraguas forbud mod terapeutisk abort, for.
Hun henvendte sig med stærke smerter i underlivet til det nærmeste hospital. Her blev det konstateret, at hun var gravid, men at fosteret lå uden for livmoderen.
Hun bad om at få en abort, men fik at vide, at det ikke var muligt, da loven forbød det. Hun var nødt til at vente, til fosteret var dødt.
Smerterne tog til, og hun var så sikker på, at hun skulle dø, at hun på ny tog på hospitalet. Denne gang traf hun en læge, der viste større forståelse og foretog aborten.
Studehandel
Forbudet mod terapeutisk abort – og det vil i Nicaragua sige, at ingen form for abort er tilladt – var et hedt emne forud for præsident- og parlamentsvalget i 2006. Den sandinistiske kandidat Daniel Ortega havde indset, at partiets antikirkelige politik havde givet stemmetab ved de foregående valg.
Derfor lavede han en studehandel med kardinal Obando y Bravo om, at hvis den katolske kirke lod være med at spænde ben for hans vej til præsidentposten, ville han ændre straffeloven, så også den terapeutiske abort blev forbudt.
Siden har både kvinde- og menneskerettighedsorganisationer forsøgt at få genindført den, men forgæves. Og den er ikke til debat i den valgkamp, der er i fuld gang, selvom den officielt først må indledes til august.
Ingen interesse
”Det er udelukkende i valgårene, at politikerne interesserer sig for kvinders rettigheder, dvs. en gang hvert fjerde år”, kommenterer Evelyn Flores Mayorga, der er advokat, journalist og medlem af direktionen for den feministiske tænketank Punto de Encuentro.
”Den terapeutiske abort er ikke til debat”, slår hun fast, ”men Nationalforsamlingens kvindeudvalg og retsudvalg har fremsat lovforslag, der forbedrer kvinders retsstilling og på den måde måske kan rokke ved totalforbudet.”
”Vedtages lovforslagene, skal der fremover tages hensyn til voldtægtsofres og voldsofres sårbarhed, f.eks på grund af alder, fysiske tilstand og forholdet mellem gerningsmand og offer. Der kan være tale om, at voldsmanden opfattes som en autoritet af offeret, det kan være en lærer, en far, en stedfar eller en papfar.”
Den terapeutiske abort eksisterer
”Der er imidlertid stadig kvindecentre, der systematisk vejleder kvinder om, hvad de kan gøre, når de af forskellige grunde ønsker en abort”, fortæller Evelyn Flores, der fortsætter. ”Abort er forbudt, men det er ikke forbudt at informere, og den information giver kvinderne mulighed for at træffe et oplyst valg, et valg, som vil præge resten af deres liv.”
På spørgsmålet, om det betyder, at der i virkeligheden foretages terapeutiske aborter i Nicaragua, svarer Evelyn Flores:
”Ja, det gør der. Nogle læger i det offentlige sundhedsvæsen gør det, selvom de riskerer op til 2 års fængsel, andre afviser det totalt med henvisning til straffeloven. Ingen kan foretage en abort uden at bryde straffeloven.”
Ja til liv
”I kvindebevægelsen går vi ind for liv. Både for barnets og for morens. Men, vi sætter morens højere end fosterets. Hun er her på jorden. Det er fosteret ikke. Det er afhængigt af moren, og det kan ikke være rigtigt, at det har flere rettigheder, end hun har. Det er ikke logisk”
Evelyn Flores mener, at lægeløftet forpligter læger til at redde kvinders liv og ikke dømme dem til den tortur, som det er at nægte en abort, hvis graviditeten er livstruende.
FNs Antitortur Komite karakteriserede i 2009 forbudet mod terapeutisk abort som tortur. Det er ifg. Torturkonventionen tortur, når man bevidst påfører andre mennesker smerte og udsætter dem for at dø på grund af overgrebene.
Ingen statistikker
I Nicaragua eksisterer der stort set ingen statistikker. Den seneste, der er kommet om mødredødelighed på grund af abortforbudet er fra 2009, men tallene er værre i dag, mener Evelyn Flores. Hun bygger det på mange, mange vidnesbyrd fra venner og familier til kvinder, som er døde under graviditeten, fordi sundhedsmyndighederne med henvisning til abortloven ikke tog imod dem.
Statistikken fra 2009 er dog dyster nok, end ikke mindreårige, der udsættes for incest kan få en abort. Mange læger er ifgl. en rapport, som Amnesty International offentliggjorde i november sidste år, bange for at blive involveret i en abort.
Loven har kostet liv på grund af komplikationer, usikre aborter og selvmord.
Det er specielt unge piger, der er ramt. Over halvdelen af voldtægterne begås mod piger under 18 år. 75 procent af dem er mellem 10 og17 år. 16 procent af pigerne bliver gravide. 87 procent af dem er mellem 10 og 14 år.
De første 19 uger af 2009 havde 16 procent af de gravide, der døde, fået gennemført en usikker abort.
Nicaragua indførte den terapeutiske abort i 1893.