Flertallet af verdens lande viser meget begrænset eller intet fremskridt i kampen mod korruption. Det er konklusionen i Transparency Internationals seneste Corruption Perceptions Index for 2017, som overvåger korruption i den offentlige sektor i verdens lande.
Transparency International rangerer årligt 180 lande og territorier på baggrund af målinger og vurderinger, indsamlet fra organisationer, eksperter og forretningsfolk; her tildeles verdens lande en pointscore fra 0 (mest korrupt) til 100 (mindst korrupt). Og her er mere end to-tredjedel af verdens lande endt i den tunge ende af ranglisten i 2017, men en gennemsnitlig score på 43 point.
Årets indeks viser dog, at flere lande har taget et pænt spring op ad listen, herunder Elfenbenskysten, Senegal og Storbritannien, mens Syrien, Yemen og Australien er faldet
længere ned på listen i forhold til det foregående år (2016).
Danmark, som sidste år delte førstepladsen (mindst korrupt) med New Zealand, er i år blevet nummer to, mens New Zealand beholder sin førsteplads.
Værst i det sydlige Afrika, men flere lyspunkter
På trods af, at det sydlige Afrika er den verdensdel som klarer sig værst i årets indeks, har flere lande på kontinentet taget betydelige skridt i den rigtige retning, konkluderer Transparency International.
Faktisk scorer nogle afrikanske lande højere end nogle OECD-lande; Botswana, Seychellerne, Kap Verde, Rwanda og Namibia scorer alle bedre end OECD-lande som Italien, Grækenland og Ungarn. Botswana (61) og Seychellerne (60) klarer sig bedre end Spanien (57).
Mindre godt ser det ud for Liberia, som er gået ti point tilbage siden 2012; Liberias netop afgået præsident (som netop har vundet Mo Ibrahim-prisen for god regeringsførelse) har selv indrømmet i interviews, at hendes regering ikke leverede varen i kampen mod korruption. Hendes regeringstid var kendetegnet ved nepotisme, ulovlige kontrakter og straffrihed for hendes ministre, skriver Transparancy International i deres Afrika-analyse til årets indeks.
Også landene i Mellemøsten og Østeuropa tager sig ikke for godt ud på årets rangliste, hvor flertallet af lande enten er stagneret eller gået tilbage.
Korruption hænger sammen med civilsamfund og pressefrihed
Årets korruptionsindeks fremhæver også sammenhængen mellem
korruption, pressefrihed og civilsamfundets spillerum i samfundene. Transparency Internationals tilhørende analyse til årets indeks påpeger, at der er en tydelig korrelation mellem en høj grad af korruption, manglende beskyttelse af journalister og indskrænkninger af civilsamfundet.
Analysen bemærker eksempelvis, at ni ud af ti journalister, som er blevet dræbt de seneste seks år, blev dræbt i lande, som har en korruptionscore på under 45 point.