Trods fremskridt vil 68 millioner børn dø af sygdom frem til 2030

uni147539_romana
En pige får et måltid mad i landsbyen Hilgna i Indien.
Foto: UNICEF/Romana
Forfatter billede

Verdenssamfundet vil svigte millioner af børn, hvis det ikke fokuserer på de dårligst stillede i den kommende køreplan for de næste 15 års udvikling, advarer FN’s børnefond, UNICEF.

En ny rapport – ”Progress for Children: Beyond Averages”, som er UNICEF’s endelige rapport om de børnerelaterede millenniumudviklingsmål (MDG) – viser, at der trods gode resultater fortsat er ulige muligheder for millioner af børn, der lever i fattigdom.

Disse børn har betydeligt højere risiko for at dø, før de fylder fem år, mange af dem får ingen skolegang og millioner lider af kronisk underernæring.

Og det er de dårlige nyheder i UNICEF’s rapport: Fremskridtene kan ikke for alvor mærkes hos de næsten 5,9 millioner børn, som årligt dør inden de fylder fem år, hos de 289.000 kvinder, der dør årligt under fødslen, eller blandt de 121 millioner børn og unge, der ikke går i skole.

“Udviklingsmålene har hjulpet verden til at realisere enorme fremskridt for børn – men de har også viste os, hvor mange børn vi ikke får med,” siger UNICEF’s direktør, Anthony Lake.

“De mest udsatte børns liv og fremtid betyder noget – ikke kun for deres egen skyld, men af hensyn til deres familier, deres lokalsamfund og deres samfund.”

Verden i 2030

UNICEF’s nye rapport viser, at der inden for de enkelte lande kan være stor forskel på børn fra fattige og rige hjem.

Børn fra de fattigste familier har dobbelt så høj risiko for at dø, før de fylder fem år, og det er langt mindre sandsynligt, at de kan læse og skrive nær så godt som børn fra de rigeste familier.

Hvis vi i de kommende år fortsat ikke når ud til disse børn, kan det have dramatiske konsekvenser, advarer UNICEF.

Med de nuværende fremskridt i udviklingsarbejdet og med de nuværende prognoser for befolkningstilvækst, vurderer UNICEF, at der i 2030 vil være

  • 68 millioner flere børn under fem år som dør af sygdomme, der kunne have været forhindret
  • 119 millioner børn der er kronisk underernærede
  • en halv milliard mennesker der går på toilettet i det fri, hvilket udgør en alvorlig risiko for børns sundhed
  • Det vil tage næsten 100 år for alle pigerne fra Afrikas syd for Sahara fattigste familier til at fuldføre deres uddannelse på folkeskoleniveau

En nyfødt dreng ligger sammen med sin mor under et moskito-net i Burundi.


Foto: UNICEF/Colfs

Men rapporten fra UNICEF fremhæver også en række markante fremskridt, verden har oplevet siden 1990:

  • Dødeligheden blandt børn under fem år er faldet med mere end halvdelen, fra 90 pr. 1000 levendefødte til 43 pr. 1.000 levendefødte.
  • Undervægt og kronisk underernæring blandt børn under fem år er faldet med henholdsvis 42 procent og 41 procent.
  • Mødredødeligheden er faldet med 45 procent.
  • Omkring 2,6 milliarder mennesker har fået adgang til renere drikkevand.
  • Forskellene mellem de fattigste og de rigeste bliver mindre inden for omkring halvdelen af de områder, UNICEF bruger som målestokke.
  • I mange lande oplever de fattigste familier, at der er sket fremskridt med hensyn til børnenes overlevelse og skolegang.
  • Også forskellen i mødredødelighed mellem lav- og højindkomstlande er halveret mellem 1990 og 2013. I 1990 var den 38 gange højere, i dag 19 gange højere.

UNICEF: Fokus skal være på de dårligst stillede

Mens verdens ledere forbereder sig på at vedtage de nye bæredygtige udviklingsmål (Sustainable Development Goals, SDG), bør de dårligst stillede børn være i centrum for de nye mål og målsætninger, fremhæver UNICEF.

Bedre dataindsamling og opdeling – som går ud over gennemsnit som dem, der anvendes til at måle millenniumudviklingsmålene – kan være med til at identificere de mest sårbare og udstødte børn og kortlægge, hvor de bor.

Stærkere sundhed, uddannelse og sociale sikringssystemer på lokalplan kan hjælpe flere børn til at overleve og trives. Og smartere investeringer, der er skræddersyet til behovene blandt de mest udsatte børn, kan give fordele både på kort og lang sigt, påpeger UNICEF.

“De bæredygtige udviklingsmål udgør en mulighed for at anvende de erfaringer, vi har lært, og nå ud til de børn, der har mest brug for det – og vil skal skamme os, hvis vi ikke gør det,” siger Anthony Lake.

“For større lighed i mulighederne for børn i dag betyder mindre ulighed og flere globale fremskridt i morgen.”

En mor og hendes to måneder gamle søn i Rajbila, Bangladesh.


Foto: UNICEF/Khan