Tubman trækker sig fra højspændt valg i Liberia – resultatet nu givet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Jesper Søe

5. november 2011

LOMÉ: Fredag meddelte Tubman, at han boykotter valget: ”Vi (Tubman og partiet Congress for Democratic Change, CDC, red.) vil aldrig belønne fup og magtmisbrug eller legitimere en korrupt politisk proces”, sagde han til journalister i hovedstaden Monrovia.

Han opfordrede samtidig liberianere til at blive hjemme på valgdagen.

Overfor den udenlandske presse i Monrovia gør Tubman gældende, at Sirleaf “forsøger at indføre en tyrannisk et-parti stat”.

Det er anden gang Tubman står af racet mod præsidentposten, siden han blev nummer to i første runde den 11. oktober. Han hævdede, at valget kun blev vundet af Sirleaf på grund af udbredt svindel, mens observatører fra 125 regionale og internationale organisationer kaldte valget ”frit, fair og gennemskueligt”.

Advarsel fra nabolandene

Tubman, der fik 32,7 procent af stemmerne mod Sirleafs 44, ombestemte sig, men har kontinuerligt klaget over ”problemer” i den nationale valgkommission.

Det fik i sidste uge formanden for kommissionen, James Froyman, til at trække sig. Han begrundede det med et håb om, at oppositionen så vil deltage i tirsdagens valg.

Men heller ikke dét har altså tilfredsstillet Tubman, der nu erklærer, at den regering, som bliver valgt på tirsdag, ikke vil blive anerkendt af CDC.

Det 15 lande store vestafrikanske økonomiske fællesskab ECOWAS, der sender 200 observatører til valget på tirsdag, har advaret Tubman om, at han risikerer at destabilisere Liberia, hvor stemningen er højspændt efter det seneste dramatiske ”U-turn” fra Tubman.

Den nye chef for valgkommissionen, Elizabeth B. Nelson, har meddelt, at tirsdagens valg løber af stablen som planlagt.

Tubman “bange for at tabe”

Sirleafs regerende Unity Party kalder Tubmans nye udspil for et forsøg på at ”skabe en forfatningskrise” i det fattige vestafrikanske land, der blev grundlagt af frigivne amerikanske slaver i 1847 (deraf bl.a. de amerikansk-klingende navne, engelsk som officielt sprog og en forfatning modelleret efter den amerikanske red.).

Men generalsekretæren for regeringspartiet, Wilmot Paye, udtaler, at der ingen krise bliver, fordi liberianere i stort tal vil stemme på Sirleaf. Tubman er simpelt hen bare bange for at tabe valget, mener han, og liberianerne ønsker ikke at vende tilbage til ”de sorte dage i den voldelige fortid”, siger han.

En henvisning til den 14 år lange ualmindeligt blodige borgerkrig, som først blev standset i 2003. Den anslås at have kostet en kvart million døde og lagde økonomien i ruiner.

Liberia har under den nu 73-årige Sirleaf, der blev valgt i 2005 som den første kvindelige præsident i Afrika, oplevet relativ fremgang og forbedringer, og udlandets tiltro til den liberianske regering har været stigende.

Med et fredeligt resultat af valget på tirsdag står flere udenlandske mine- og oliefirmaer klar til at pumpe milliarder af investerings-dollars ind i landet.

Kritikere – ikke mindst Tubman – fastholder på deres side, at forbedringerne er kommet for langsomt og i virkeligheden kun er blevet til på grund af FN, der har omkring 8.000 fredsbevarende styrker i det lille land mellem Sierra Leone og Elfenbenskysten.

Korruptionen er stadig udbredt, og det anslås, at arbejdsløsheden ligger helt oppe omkring 80 procent.

Den 70-årige Tubman stillede også op i 2005, hvor han kom ind på en fjerdeplads. Han er tidligere liberiansk FN-ambassadør og nevø af Liberias længst-siddende præsident William Tubman (1944-1971).

Det er anden gang, der er valg i Liberia, siden borgerkrigen omsider blev standset for 9 år siden. Det første valg i 2005 blev organiseret af FN, mens valget i år bliver gennemført af liberianerne selv.

1,8 million stemmeberettigede skal på tirsdag til valgurnerne i Liberias 15 amter.

———–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.