Af journalist Alfred Rosenfeldt
Danmark skal være det land i verden, der forbruger flest fair trade varer pr. indbygger. Det er det ambitiøse mål for foreningen Fair Trade Import, som er blevet til ved sammenlægningen af 2 af landets største og ældste fair trade foreninger: Salam Import og U-landsimporten.
De 2 foreninger har i omkring 20 år arbejdet med import af fødevarer og kunsthåndværk fra små producenter i Asien, Afrika og Latinamerika på fair trade vilkår.
Det vil sige handel til en bedre pris og på betingelser, der giver producenterne bedre muligheder for at planlægge end under almindelige handelsvilkår. Til gengæld stilles en række krav til produktionsmetoder, varernes kvalitet og hvad den ekstra indtjening bruges til. Handel, der gør en forskel.
På tide at gøre noget
Salam Import og U-landsimporten havde i løbet af efteråret 2003 gjort op med sig selv, at tiden var inde for dette ”ægteskab”. Efter nogle år i rollen som projektorganisation mente U-landsimporten at kunne styrke fair trade bedre ved at overføre sit medlemsmæssigt og økonomisk solide fundament til en handelsforening, og Salam Import havde god brug for en saltvandsindsprøjtning.
Der var enighed om økonomien, indretning af det ny hjem og retningslinjerne var fastlagt i en detaljeret forretningsplan. Alle forudsætninger for et lykkeligt ægteskab var til stede. Det blev en realitet 1. januar 2004.
Stor opgave; men realistisk
Generalsekretæren for Fair Trade Import, Povl Dalsgaard, erkender at foreningens mål er ambitiøst og opgaven er stor; men han tror på, at det kan lade sig gøre. Han underbygger det med en sammenligning:
– I dag er Danmark et af de lande i Europa, hvor forbruget af fair trade varer er mindst. Der findes 7 fair trade butikker og Fair Trade Import har godt 500 medlemmer.
– I den flamsk-talende del af Belgien, som har ca. 6 millioner indbyggere – altså nogenlunde som Danmark – findes der flere end 200 butikker og fair trade foreningen, Oxfam Wereldwinkels, har op mod 6.000 medlemmer. Det viser noget om, at potentialet for vækst er til stede, siger Povl Dalsgaard.
Han tilføjer dog, at det bliver et langt træk, inden målet er nået. – Vi har ambitioner, men holder benene på jorden, bemærker han.
Trin for trin
Fair Trade Import har endnu ikke økonomi til at ansætte en professionel stab til at løse de mange opgaver, der ligger forude. Derfor hviler en stor del af arbejdet på frivillige, som er parat til at bruge mere eller mindre af deres fritid på at arbejde for fair trade. Foreningen er derfor indstillet på at nærme sig det ambitiøse mål trin for trin.
Men for at det skal lykkes, skal begrebet, fair trade, gøres mere kendt i befolkningen. Så en af de første opgaver er at skabe ”awareness” – simpelt hen at gøre fair trade kendt. Det er afgørende for, at Fair Trade Import kan komme ind i en positiv, opadgående spiral.
– Selv om fair trade har eksisteret i 20 år herhjemme, kender danskerne ikke ret meget til, hvad det er, siger generalsekretær Povl Dalsgaard.
– Rigtigt mange ved, hvad Max Havelaar står for; men kun få er klar over, at Max Havelaar er en del af fair trade bevægelsen, og at der udover Max Havelaar findes en række andre foreninger med samme mål, siger han, og henviser til Fair Trade Imports slogan: Handel der gør en forskel.
Den letteste vej til at blive kendt ville være en massiv reklamekampagne; men det er meget dyrt. Derfor søger Fair Trade Import andre veje, bl.a. ved at benytte de frivilliges netværk af kolleger, venner og familie, gennem foredrag, deltagelse i messer og lignende. På den måde skal budskabet brede sig som ringe i vandet.
Mange ting på samme tid
Skabelse af awareness er vigtigt, men samtidig er der en lang række andre opgaver at løse. Ikke mindst arbejdes der på at øge salget af varer.
Der er allerede forskellige tiltag i gang, men Povl Dalsgaard vil endnu ikke afsløre hvad. Meget af det er blevet muligt, fordi han har et stort netværk af kolleger og bekendte i erhvervslivet efter hans mange år som konsulent og leder i forskellige virksomheder både herhjemme og i udlandet.
Der er skabt kontakter til anerkendte designers, som – på frivillig basis – medvirker til at forny og markedstilpasse Fair Trade Imports varer. Der arbejdes med såkaldt ”customization” – dvs tilpasning af varer efter den enkelte kundes ønske. Mange andre koncepter er undervejs.
Af andre ting, der er ved at blive sat turbo på, kan nævnes:
– Optimering af sortiment
– Lancering af ny produkter
– Strømlining af ansattes og frivilliges arbejde
– Rekruttering og ”pleje” af frivillige og medlemmer og
– Opdatering af fair trade bevægelsens hjemmeside, www.fairtrade.dk
Så Povl Dalsgaard har nok at se til for tiden. Men det tager han med et smil:
– Jeg tror på fair trade, og på at Fair Trade Import kommer til at spille en stor rolle for at fremme bæredygtig handel, siger han.
Læs mere om fair trade generelt og Fair Trade Import på www.fairtrade.dk
Denne (udmærkede) journalistiske præsentation af Fair Trade er skrevet på opdrag af foreningen og stillet til rådighed for u-landsnyt.dk
Læs også mere i “Fair Trade Import får generalsekretær”, under dato 01.07.04, i rubrikken Nyt om navne på u-landsnyt.dk