MakeITfair har afleveret flere tusinde underskrifter til de største producenter af mobiltelefoner. Det sker på vegne af forbrugere, der ønsker større hensyn til arbejdstagers rettigheder i de lande, hvor telefonerne produceres.
Det er måske de færreste, der er klar over, at 17. maj er ‘Dagen for Verdens Internationale Telekommunikations og Informations Samfund’. Det er dog gået op for over 8.000 europæiske forbrugere, der har valgt at benytte dagen som anledning til at lægge pres på de største producenter af mobiltelefoner.
Igennem en underskriftskampagne arrangeret af makeITfair forlanger de mange forbrugere, at der skal skabes mere fair arbejdsforhold for de mennesker, der producerer mobiltelefoner på fabrikkerne.
– Opbakningen til denne kampagne viser, at forbrugerne er begyndt at blive mere bevidste om, hvor deres mobiltelefoner kommer fra, og at der er efterspørgsel på fair producerede telefoner, udtaler Esther de Haan fra makeITfair koordinationsgruppen, SOMO, i en pressemeddelelse.
Over halvdelen af de telefoner, der benyttes rundt om i verden, produceres i Kina. Her arbejder migranter ifølge makeITfair op til 12 timer om dagen og tjener kun knap 3,50 kr. i timen, hvilket ikke er nok til at dække deres basale leveomkostninger.
Underskrifterne er sendt til de administrerende direktører og CSR-afdelingerne hos alle større mobiltelefon-brands. Håbet er, at det kan få debatten om fabriksarbejdernes forhold ind på øverste niveau i virksomhederne.
– Producenter af mobiltelefoner afviser at diskutere den lave løn i industrien. Derudover har de fleste kinesiske arbejdere ikke nogen stemme. Derfor er det så vigtigt, at forbrugere over hele verden kræver, at arbejderne får rimelige lønninger, en overkommelig arbejdsbyrde og overtidsbetaling, siger Annika Torstenson fra Fair Trade Center.
Hun er en af forfatterne bag en undersøgelse af produktionen af mobiltelefoner, som makeITfair udarbejdede sidste år.
Kilde: www.danwatch.dk