U-landene tager lederskab i klimatopmøde, skriver klimablog

Forfatter billede

Afslutningen på dette års klimatopmøde er kun timer væk, og forhandlingerne spidser til, skriver Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, fredag fra klimatopmødet i Cancun.

Der foreligger endnu ikke nogen aftale, men flere lande har taget skridt i den rigtige retning.

De vigtigste skridt er indtil videre taget af de fattige og ikke de rige lande, fortsætter han på Folkekirkens Nødhjælps klimablog. Han uddyber:

De kommende supermagter i Basic Blokken: Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien – de fire store u-lande – har åbnet med tilkendegivelser om international kontrol. Og netop kontrol har siden sidste års klimatopmøde i København været et af de største stridspunkter.

For deres indrømmelserne har de forlangt klarhed og effektivitet omkring de såkaldte ”fast start money”, altså de klimapenge, som de rige lande lovede sidste år i København, og som skal udbetales til u-landene frem mod 2012.

De fire store u-lande har også forlangt, at den eksisterende klimaaftale, Koyoto-protokollen, forlænges ind i en ny periode, når denne udløber i 2012. Og endeligt har de stillet krav om, at der skal udarbejdes en aftale for, hvordan klimateknologi kan overføres mellem lande.

Indrømmelserne fra de fire store u-lande i Basic Blokken er vigtige. De viser, at et kompromis er muligt, og at alle nødvendigvis må have noget med, når de sætter sig ved forhandlingsbordet.

Der er nu mindre end 24 timer til, at værterne fra Mexico lukker og slukker for dette års klimatopmøde. Det er derfor nu, at de rige lande skal vise, hvad de har med til forhandlingsbordet. Kommer de tomhændet, så ender vi igen uden en aftale.