U-landsstyrelsen, som rådgiver udenrigsministeren og får forelagt alle større udviklingsprogrammer og -projekter, træder onsdag d. 1. oktober sammen til et historisk møde.
Denne formiddag vil de 9 styrelsesmedlemmer sidde ansigt til ansigt med de ansvarlige for Danmarks bistand ude i modtagerlandene, selv om afstanden er flere tusind kiilometer.
Det sker via en video-storskærm og direkte telefonforbindelse til repræsentationerne og er led i decentraliseringen af forvaltningen og ansvaret for dansk udviklingsbistand, oplyser styrelsessekretær, fuldmægtig Verner Kristiansen, i Udenrigsministeriet.
Styrelsesmødet foregår som altid på femte sal i Udenrigsministeriet, men i stedet for at ministeriets kontorchefer eller deres stedfortrædere fremlægger sagerne og besvarer spørgsmål, vil det fremover i mange tilfælde være ambassadøren eller hans nummer 2 i det respektive modtagerland, der står for den opgave.
Videokonferencerne, der på markant vis skal vise viljen til decentralisering, er gjort mulige ved en samarbejdsaftale med Verdensbanken, som indebærer, at den danske ambassadør gratis kan benytte faciliteterne på det stedlige Verdensbank-kontor i foreløbig 3 måneders forsøgsfase.
Det betyder samtidig, at ambassadestaben i La Paz skal tidligt op onsdag morgen. På grund af tidsforskellen mellem Danmark og Bolivia går ambassadøren på video kl. 5.30 om morgenen, når styrelsesmedlemmerne efter planen kl. 11.30 til 12.00 dansk tid skal orienteres om – og debattere – årsforhandlingerne med Andeslandet om den danske bistand.
Første ambassade, der er på, er Nairobi fra kl. 9 til 9.15 (lokal tid 10.00), som skal forklare om indkøb og levering af dispensary kits til den kenyanske sundhedssektor, næste i bogstaveligste forstand levende billede er ambassadøren i New Delhi, der kl. 9.15 til 10.00 (lokal tid 12.45) fortæller om årsforhandlingerne med lilleputlandet Bhutan og landestrategien for bistanden dertil.
Så er det Katmandus tur kl. 10.15 til 10.45 (lokal tid 13.45) til at berette om årsforhandlingerne med Nepal, hvorefter det er op til ambassadøren i Accra kl. 10.45 til 11.15 (lokal tid 8.45) at belyse anden fase af det dansk-støttede vandsektorprogram i Ghana – og til sidst kommer så ambassaden i Bolivia.
Decentralisering eller ej: Landekontorerne sidder stadig med som bisiddere, i nogle tilfælde endda som hovedforlægger og ambassadøren kun som bisidder.
U-landsstyrelsen har udover de fremtidige video- og telefonmøder med de danske repræsentationer mulighed for at opleve projekterne og programmerne i Den 3. Verden ved selvsyn på regelmæssige besigtigelsesrejser. Den næste går fredag d. 3. oktober til Vestafrika med hjemkomst d. 10 oktober
.
Læs mere i “U-landsstyrelsen til Vestafrika”, 03.09.03, under rubrikken Dansk bistand ude i menuen til venstre.