Kommentar af Jesper Søe, u-landsjournalist
Torsdag (26.01) mødes Christian Friis Bach med Landbrugsrådets tidl. mangeårige direktør, Klaus Aa. Bustrup, i det mondæne nordlige København.
Mødet finder sted på det fashionable gamle jagtslot “Schäffergården” i Jægersborg, et af hovedstadens mest attraktive villakvarterer.
Uanset rammerne må det være en noget akavet situation for dem begge. For den ene vil så at sige nedlægge den anden. Den første i egenskab af ny radikal udviklingsminister, den anden fordi han sidder som formand for U-landsstyrelsen
Det samme gør sig gældende, når Christian Friis Bach hilser på international sekretær i LO, Marie-Louise Knuppert, i de historiske gemakker fra 1700-tallet. Hun skal også nedlægges.
Hun er nemlig næstformand i “Styrelsen”, et mægtigt forum med 50 år på bagen, som har haft betydelig indflydelse på dansk udviklingsbistand i alle årene, men som Friis Bach nu vil fjerne.
Så de tre får formentlig nok at tale om, både indbyrdes og med de andre syv nedlæggelses-truede styrelsesmedlemmer, når de træffes til styrelsens halvårlige “retreat” – arbejdsudflugt ud af huset – med den ansvarlige minister.
Hensigten er at gå “lidt mere i dybden med de overordnede emner”, som det udtrykkes i Danida. Man må sige, at der er kommet et overordnet emne mere til. Godt at parterne har det meste af dagen til rådighed.
Og får de lyst til at strække ben, eller måske køle af, kan de nyde “et fantastisk smukt hotel og konferencecenter, husene og parken med de mange muligheder, historiske rammer, gastronomi og økologi og en ganske særlig stemning”, som der står om stedet på nettet.
Grundstenen i Danidas hus
De får brug for “en ganske særlig (positiv) stemning”. For helt ærligt: Lukke U-landsstyrelsen, hvordan har nogen mon kunnet finde på det?
Hvis der er lagt en grundsten i Danidas hus er det jo den. Styrelsen var kernen i bistandens (re)organisering, da det hele – stort set – begyndte i 1962.
Den var oprindeligt tænkt i 1961 som en langt mere selvstændig institution, der skulle sikre det folkelige Danmarks indflydelse på bistanden i praksis.
Men efter et politisk rivegilde – og til sidst i stor enighed – endte den med at blive en del af Udenrigsministeriets struktur, hvor den ansvarlige minister for bistanden udpegede dens medlemmer.
Men ikke desto mindre en meget vigtig – og nærmest uadskillelig – del.
En del, som samtidig havde uvurderlige tråde ud til vigtige aktører og erhvervsgrene i samfundet som helhed.
For nok har Styrelsen ikke altid fungeret optimalt som det folkelige element i styringen af bistanden, men den er udtryk for en særdeles solid dansk tradition for, at politikområder udmøntes gennem forhandlinger mellem interesseorganisationer og staten i form af regering og Folketinget.
Det har været med til at sikre ro på bagsmækken og om ikke forhindret, så dog klart modvirket, at u-landsbistanden blev gjort til politisk kastebold.
Bare torsdagens møde på Schäffergården illustrerer det, ja siger uendeligt meget om dansk mentalitet og tradition for kompromis-søgning.
Friis Bach skal konsultere med et formandskab, som knytter sig til begge de historisk bærende kræfter i dansk politik, Venstre og Socialdemokra-terne. Her – i et andet forum (frirum om man vil) – mødes Folketingets ellers så stridende hovedkombattanter om en fælles sag: Danmarks håndsrækning til verdens fattige nationer.
Som de har gjort i årtier.
Det kan diskuteres om det altid er det bedste for bistanden, at så mange vigtige aktører i samfundet har fingrene med nede i dens praktiske udformning. Derimod kan der næppe herske tvivl om, at en sådan form for “ejerskab” har meget, meget stor betydning for den brede opbakning til den, engagementet bag den og medansvaret for den.
Det er vel U-landsstyrelsens overordnede funktion og måske største værdi.
Læs videre søndag
Men hvad er det egentlig, Styrelsen befatter sig med, sådan helt konkret? Og hvorfor hører vi så lidt om den til daglig?
Og hvorfor er den unge agronom, der nu sidder i ministerstolen, så voldsomt ude efter den, at han ønsker den helt væk?
Læs videre i U-landsnyt.dk søndag og tirsdag.
Se i mellemtiden Knud Vilbys tankevækkende blog om Styrelsens fremtid på http://www.u-landsnyt.dk/blog/26/ny-bistandslov-mindre-benhed-og-mindre-bistandsfag
———————–
Kommentaren er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af forfatteren.