Den unge danske læge, Sanne Jespersen, der er i gang med at specialisere sig inden for infektionsmedicin, får nu indfriet sin store drøm om at komme til Afrika.
Hun skal til Lesotho og øve en indsats i kampen mod hiv/aids-epidemien. Det er Bristol-Myers Squibbs Nordic Secure the Future-program – verdens største private hjælpeprogram mod hiv og aids i Afrika – der giver Sanne Jespersen mulighed for at indfri sin drøm.
Sanne udskifter lørdag (5. jan.) gangene og lokalerne på infektionsmedicinsk afdeling Q, Skejby Sygehus i Århus med en noget mere primitiv behandlingsklinik i Lesotho, en fattig bjergenklave inde midt i Sydafrika, hvor smittede mænd, kvinder og børn behøver hjælp. Og hvor Mellemfolkeligt Samvirke i sin tid havde et større program med udsendte u-landsfrivillige.
Et af de helt store problemer er, at kvinderne ikke kan amme uden at smitte børnene. Sådanne problemer skal Sanne være med til at finde praktiske løsninger på igennem hendes 3 måneder lange ophold, ligesom hun skal uddanne de afrikanske sygeplejersker i behandling af hiv-smittede og aids-syge.
29-årige Sanne Jespersen er tredje dansker, som Bristol-Myers Squibbs Nordic Secure the Future-program sender til Lesotho. Secure the Future-programmet kører lige nu i 10 afrikanske lande syd for Sahara, hvor hiv/aids-epidemien raser.
I 2007 deltog sygeplejerske Tina Bruun sammen med læge Anders Fjendbo i Secure the Future-programmet i Lesotho. Deres oplevelser og indtryk er samlet i dagbogs-antologien, ”Rapporter fra læger og sygeplejersker som arbejdede i Lesotho & Sydafrika 2006-2007”.
Secure the Future modtog i 2002 den sydafrikanske Nelson Mandela Award. Det er medicinalvirksomheden Bristol-Myers Squibb, der med The Bristol-Myers Squibb Foundation står bag. En fond, der siden sin start i 1999 har modtaget mere end en milliard kroner fra Bristol-Myers Squibb.
– Der er ingen tvivl om, at medicinalindustrien har et stort ansvar for at afhjælpe den forfærdelige aids-epidemi. Derfor har Bristol-Myers Squibb igangsat Secure the Future-projektet, som har fokus på uddannelse og korrekt patientbehandling. Samtidig sælger virksomheden sin hiv-medicin til kostpris i en række afrikanske lande og tillader officielt generika-produkter i de områder, hvor programmet kører, fortæller Annette Alaeus, læge, hiv-forsker og talsmand for Secure the Future i Norden.
Formålet med Secure the Future er at sikre den rette behandling til smittede kvinder og børn. Til det kræves uddannet sundhedspersonale, som er en udbredt mangelvare i Lesotho, hvor godt 23 procent af den voksne befolkning er smittet med sygdommen. Til sammenligning er kun 0,1 procent af den voksne befolkning i Danmark smittet med hiv.
– Det er en grundlæggende forudsætning for både forebyggelse og behandling, at de smittede får den rette information og behandling. Sanne Jespersen er specialist inden for hiv og aids og vil udgøre en vigtig komponent i uddannelsen af det lokale personale, siger Annette Alaeus.
Yderligere oplysninger hos Dr Annette Alaeus, Disease Area Specialist Virology Scandinavia, Bristol-Myers Squibb, Tlf.: 0046 8 704 71 69, Mobil: 0046 702 197 377, e-mail: [email protected]
Hvis man vil rekvirere dagbogsantologien ”Rapporter fra læger og sygeplejersker som arbejdede i Lesotho & Sydafrika 2006-2007” og læse Tina Bruuns og Anders Fjendbos oplevelser, kontaktes Bo Bredsgaard Lund, Projektleder/Account Manager hos Effector Communications A/S, Bredgade 6, 1260 Kbn K, e-mail: [email protected], tlf. 32 64 54 11, mobil: 26 17 17 12