Ud til fordrevne i Elfenbenskysten

Forfatter billede

Joseph Edmonson er torsdag rejst til Elfenbenskysten, hvor han i 2 måneder skal arbejde blandt fordrevne i landets vestlige del.

© Christian Nørgaard, Læger uden Grænser

Edmonson skal arbejde med administration, finans og logistik i byen Zouan Hounien, hvor Læger uden Grænser (MSF) støtter et hospital og opsøger fordrevne, der gemmer sig i skovene.

Situationen er fortsat spændt i den vestlige del af Elfenbenskysten langs grænsen til Liberia, efter at hundredtusinder flygtede fra deres hjem på grund af voldsomme udbrud af vold, der har præget første halvdel af 2011.

De færreste hospitaler og klinikker i den del af landet er funktions-dygtige, og nødhjælpen er koncentreret i lejre og byer, og når sjældent ud til de fordrevne i bushen.

Læger uden Grænser sender derfor hver uge mobile klinikker ud til 25 steder i Elfenbenskysten og 20 steder på den liberianske side af grænsen, hvor flere end 100.000 har søgt tilflugt. I maj udførte MSF 5.000 konsultationer i grænseområdet i Elfenbenskysten alene.

Det er anden gang, amerikansk-fødte Joseph Edmonson rejser ud for Læger uden Grænser. I sommeren 2010 fungerede han som administrator på en stor vaccinationskampagne mod mæslinger i Malawi.

Han er født ved St. Louis i delstaten Missouri i USA, dansk gift og har boet i København i knap 6 år. Han er uddannet i fransk og spansk fra universitetet i St. Louis og kandidat i Afrika-studier fra Københavns Universitet.

32-årige Joseph Edmonson har tidligere boet 2 år i det østlige Nigeria, hvor han underviste og arbejdede med administration på en grundskole og et universitet.

Læger uden Grænser har arbejdet i Elfenbenskysten fra 1990 til 2008, hvor landet igen var stabilt, og genoptog arbejdet efter at valget i december 2010 førte til udbredt vold mellem rivaliserende grupper i den vestafrikanske kakao-nation.