Al-Shabaab
Al-Shabaab er en militant islamistiske gruppe med rødder i Somalia.
Gruppen har forbindelser til Al-Qaeda og nigerianske Boko Haram, og dens mål er at skabe en islamisk stat i Somalia. I
følge BBC har de op imod 9.000 tilhængere, der aktivt kæmper for deres sag.
Den Afrikanske Union fordrev gruppen fra somaliske nøglebyer i 2011 og 2012, men al-Shabaab står stadig stærkt i mange landområder.
Nyheder forældes hurtigt. Deres aktualitet forsvinder, i takt med at nyere nyheder dukker op og indtager overskrifter, optager spalteplads og taletid i medierne. En nyhed reduceres hurtigt til én i rækken af hændelser kloden over.
Midt i strømmen af begivenheder kan man let glemme at forholde sig til konsekvenserne af de enkelte hændelser. Der er ikke tid til at dvæle, før den næste nyhed tikker ind. Og så er man videre.
Den 2. april i år rejste endnu en nyhed kloden rundt. Et nyt angreb blev føjet til al-Shabaabs liste over terroraktioner mod Kenya.
En gruppe fra den militante islamistiske gruppe med rødder i Somalia brød ind på universitetet i byen Garissa i den østlige del af landet. De dræbte 148 mennesker, hvoraf de fleste var studerende.
Kenya har talrige gange stået på mål for gruppens angreb grundet landets anti-terror operationer i Somalia siden 2011.
Udover det umiddelbare kaos og den dybe sorg som angrebet medførte, påvirker det efterfølgende manges holdning til uddannelsesinstitutioner. Frygten sidder dybt i lokalbefolkningen og præger både elever, forældre og lærere. At opholde sig på en lærerinstitution er nu i sig selv blevet en risikofaktor.
Den korte afstand til frygt
Siden IAS DK’s opstart i 2000 har uddannelse været et af organisationens fokusområder i arbejdet i Østafrika og Afrikas Horn. En af de mangeårige samarbejdspartnerne er skolen Life Frontier School, der ligger i landsbyen Madogo, kun fem km fra Garissa. De arbejder på at forbedre muligheden for skolegang for børn fra områdets nomadekulturer.
Eunice Muriuki er skoleinspektør på Life Frontier School. Hun forklarer, hvordan de mærker at den korte afstand til Garissa præger stemningen og sikkerheden hos dem. Nogle af gerningsmændene blev anholdt lige foran skolens port. Forældrene er bange og frygter for deres børns sikkerhed.
Udover at angrebet har medført en stigende usikkerhed i landsbyerne, har det også konkrete konsekvenser i forhold til mange børns mulighed for skolegang fremover, forklarer Eunice Muriuki:
”Det kommer til at gå ud over mange børn, fordi flere skoler vil lukke ned, og nogle elever vil blive overført til andre skoler i landet. Mange lærere har forladt området i bekymring for nye angreb, og der er derfor en stor mangel på undervisere”.
Eunice Muriuki understreger at Life Frontier School vil fortsætte sit arbejde på trods af angrebet. I denne uge (først uge af maj 2015, red.) åbner skolen igen efter ferien, og både ansatte, forældre og elever er bekymrede for opstarten.
Myndighederne har lovet at gøre, hvad de kan for at højne sikkerheden i de berørte områder. Som skole arbejder de også selv løbende på at forbedre forholdene, så lærere og elever kan føle sig mere trygge.
Lukninger og udgangsforbud lammer lokalsamfundet
Peter Mwose, der underviser på Life Frontier School, forklarer hvordan frygten gennemsyrer Madogo, og han understreger den fremtidige bekymring for nye angreb rettet mod uddannelsesinstitutioner.
”Vi blev dybt chokerede da angrebet skete. Det var meget uventet, at de ville overfalde ubevæbnede studerende. Nu frygter vi at de kan angribe en hvilken som helst uddannelsesinstitution, især dem der drives af kristne”.
På grund af påsken havde skolen lukket da angrebet i Garissa skete, og Peter Mwose fortæller at de er nervøse for, hvorvidt lærerne vil genoptage deres arbejde i starten af maj efter ferien. Mange af lærerne i Garissa by har allerede forladt deres arbejde, og mange børn må således flyttes til andre skoler. Flere uddannelsesinstitutioner har adspurgt regeringen, om de kan få politiopdækning, men det er mere end hvad staten har kapacitet til.
Udover den stigende frygt indenfor skolesystemet, præger angrebet også andre dele af lokalsamfundet. Regionen er afhængig af import af varer fra øvrige områder i landet, og angrebet har medført mangel på basale indkøbsvarer og en stigning på fødevarepriser.
Peter Mwose fortæller at både Garissas største supermarked samt medicinske institut er lukket på ubestemt tid grundet frygten for et angreb. Regeringen har indført et udgangsforbud mellem kl. 18 og 6 i regionerne Garissa og Tana River, hvilket lammer transportsektoren og mange virksomheder.
Garissa og omegn holder en pause fra mediernes overskrifter, men det gør det vigtige arbejde, der udføres der ikke. IAS har tradition for at arbejde i skrøbelige situationer, og det gør vi i tæt samarbejde med lokale partnere.
Vi indgår vi i sikkerhedsnetværk med andre danske ngo’er, og vores viden på området kombineret med de lokale partneres erfaring og ekspertise i at arbejde i vanskelige situationer, gør os i stand til at manøvre i sårbare områder, der rammes af konflikt.
Om International Aid Services Danmark (IAS DK)
International Aid Services Danmark (IAS DK) har siden 2000 arbejdet med udviklings- og humanitære projekter.
Organisationen fokuserer på civilsamfundsopbygning, inkluderende uddannelse og nødhjælp og arbejder primært i Østafrika og Afrikas Horn.
Det meste af organisationens arbejde støttes med Danida-midler gennem CISU (Civilsamfund i Udvikling) og DMRU (Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling).
Læs mere på http://www.ias-intl.org/dk/