Udenrigsministeriet: Situationsrapport om udviklingen i DR Congo

Redaktionen

KØBENHAVN, 14. November 2008: På trods af våbenhvilen er situationen fortsat meget spændt og der meldes dagligt om nye kampe i den østlige del af DR Congo. Som følge af kamphandlingerne må fordelingen af nødhjælp og medicinsk behandling i perioder ofte afbrydes. Antallet af flygtninge stiger fortsat, i løbet af de seneste dage er yderligere 2.000 personer flygtet ind i nabolandet Uganda.

Behovet for fødevarer, rent drikkevand og husly er fortsat stigende. Der kører dagligt op mod 20 lastbiler med nødhjælpsforsyninger via Tanzania, Zambia, Rwanda og Uganda til DR Congo. WFP arbejder på at etablere en luftbro med daglige flyafgange fra Kigali, Rwanda. I løbet af den seneste uge er det lykkedes at få i alt syv fly med nødhjælpsforsyninger til Nord-Kivu.

Antallet af koleratilfælde er stigende, alene i provinshovedstaden Goma er antallet af tilfælde tredoblet i løbet af den seneste måned. MSF har etableret flere behandlingscentre for de smittede. Der rapporteres om flere dødsfald, overvejende blandt børn under 5 år. Yderligere gennemfører WHO og UNICEF vaccinationskampagner mod mæslinger og kighoste.

Frontlinjen mellem regeringsstyrkerne og oprørsmilitsen er i øjeblikket kun 15 km nord for Goma. FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) oplyste i dag fredag, at nødhjælpsorganisationerne har besluttet at flytte flygtningelejrene omkring Kibati (ca. 67.500 personer) længere syd på væk fra kampzonen.

I Nord-Kivu provinsen har nødhjælpsorganisationerne trukket sig væk fra området omkring Rutshuru, ca. 100 nord for provinshovedstaden Goma, med undtagelse af MSF, der fortsat behandler syge og sårede på hospitalet i Rutshuru. Det har ikke været muligt at få nødhjælp frem til området siden den 29. oktober.

I provinsen Ituri, har en ny militsgruppe, the Popular Front for Justice in Congo (FPJC), indledt kampe mod regeringshæren. Det vurderes, at ca. 100.000 er drevet på flugt fra området og forventes at bevæge sig mod syd mod lejrene i Kivu.

I den nordlige del af DR Congo nær grænsen til Sudan har der været kamphandlinger i Orientale provinsen i området omkring byen Dungu. Det forlyder, at den ugandiske oprørsmilits Lords Resistance Army (LRA) deltog i et angreb mod Dungu den 1. november, og LRA skulle have taget op mod 50 fanger, hvoraf flere er unge piger. Der er meldinger om, at alle indbyggerne efterfølgende har forladt området (op mod 68.000 personer). På grund af sikkerhedssituationen har det ikke været muligt at få adgang til områderne i Orientale. Alle humanitære hjælpeorganisationer har trukket deres medarbejdere væk fra området, hvilket har efterladt befolkningen fuldstændig afskåret fra assistance og nødhjælp siden den 1. november.

Så snart situationen tillader det, vil WFP forsøge at etablere en luftbro samt vejtransport via Sudan og Uganda, som kan bringe nødhjælpsforsyninger frem til konfliktområderne i Orientale.

Kenyas præsident Kibaki havde fredag den 7. november i Nairobi indkaldt til møde om situationen i det østlige DR Congo indenfor rammerne af ICGLR (International Conference for the Great Lakes Region), der består af 12 lande omkring De Store Søer. Mødet mundede ud i en erklæring, der bl.a. lagde vægt på:

• Umiddelbar våbenhvile for alle bevæbnede grupper i Nord-Kivu
• Etablering af humanitære korridorer, så nødhjælp kan nå frem til de trængende.
• Opfordring til FN til at omdanne mandatet for MONUC fra at være fredsbevarende til at være fredsskabende.
• Villighed til at sende fredsskabende tropper, hvis nødvendigt.

Samtidig opfordrede FN’s generalsekretær de afrikanske ledere til at tage et større medansvar for at stoppe konflikten i DR Congo. ”Som afrikanske ledere har I et historisk ansvar. Vi må lægge den voldscyklus bag os”, udtalte Ban Ki-moon.

Efter Nairobi-topmødet er der etableret en regional opfølgningsmekanisme bestående af den kenyanske præsident Kibaki som repræsentant for ICGLR, samt som facilitatorer ex-præsident Obasanjo fra Nigeria som repræsentant for FNs generalsekretær og ex-præsident Mkapa fra Tanzania som repræsentant for den Afrikanske Union (AU). Den fysiske forankring for mekanismen placeres i Nairobi, hvor den kenyanske præsident stiller faciliteter til rådighed. Udover at følge op på implementeringen af bl.a. Nairobi kommunikéet skal mekanismen facilitere en dialog med parterne og kaste mere lys på de bagvedliggende årsager til konflikten.

EU’s udenrigsministre drøftede mandag den 10. november situationen i det østlige DR Congo og lagde vægt på det humanitære og politiske spor. EU’s udenrigsministre vedtog på mødet konklusioner, der udtrykker alvorlig bekymring over den humanitære situation. EU’s udenrigsministre fordømmer menneskerettighedsovergreb, herunder seksuelle krænkelser og anvendelse af børnesoldater, samt opfordrer parterne til at overholde en våbenhvile og arbejde for en politisk løsning. Der blev endvidere lagt vægt på ophør af udenlandske militsers ageren i DR Congo, samt behov for dialog mellem DR Congo og Rwanda.

Størrelsen af den danske bistand til DRC fremgår af nedenstående:

Humanitær bistand i mio. kr. 2005 2006 2007 2008
Tilsagn 19,8 34,7 21,5 36,0

Bevillingerne givet til Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Læger Uden Grænser, Red Barnet og UNHCR.

Kilde: www.um.dk