Udstilling fokuserer på indfødte folk

Forfatter billede

Af Nadia Sander Strange, U-landsnyt.dk

Torsdag åbner Londons Natural History Museum fotoudstillingen ”Genesis” af fotografen Sebastião Salgado. Udstillingen er en anledning til at rette fokus mod indfødte folk og deres rettigheder.

I sin udstilling “Gensis” retter fotografen Sebastião Salgado sin linse mod verdens uspolerede natur og de steder på planeten, hvor mennesker og natur lever i pagt med hinanden. På hjemmesiden Amazonimages.com kan man læse om hvordan fotografen er gået til fotoprojektet, og hvordan hans håb er at skabe forundring over verdens skønhed, og skabe en dybere forståelse af behovet for at bevare verdens natur og respektere de mennesker, der lever naturen i overensstemmelse med deres kulturelle traditioner.

I England retter NGO’en Survival International i forbindelse med udstillingen fokus mod verdens indfødte folk, og fortæller blandt andet om den situation Zo’é stammen, der lever i Amazonas regnskov, står overfor. De lever mere eller mindre isoleret fra omverdenen, men de oplever stadig indtrængen på deres landområder og udnyttelse af de naturressourcer, som er tilgængelige på deres jordområder.

Zo’é stammen er kun en blandt mange indfødte befolkningsgrupper, der lever i Amazonas regnskov. Sebastião Salgado har fotograferet flere i forbindelse med fotoprojektet “Gensis”. På London Natural History Museums hjemmeside kan man få en lille smagsprøve på Salgados billeder, der er samlet under temaerne er “Sanctuaries”, “Planet South”, “Africa”, “Northern Spaces” og “Amazonia and Pantanal”.

NGO’en Survival International, har i forbindelse med udstillingen valgt at understrege behovet for at verden respekterer indfødte folks rettigheder. Indfødte folk oplever stadig ulovlig indtrængen på deres landområder og brud på deres internationalt anerkendte menneske-rettigheder.

Ønsker at leve i fred
I forbindelse med udstillingen og Survival Internationals kommentarer til udstillingen har den dansk-baserede NGO IWGIA uddybet, hvad det er for en situation indfødte folk i Amazonas står overfor. IWGIA forklarer, at de indfødte folk, der lever i Amazonas, er mere eller mindre isoleret fra omverdenen og fortsat vælger at forblive ukontaktede.

Det er dog blevet sværere for indfødte folk at forblive i frivillig isolation, eftersom udefrakommende aktører i stigende grad trænger ind på indfødte folks landområder. Dette resulterer i, at de presses til at trække sig længere ind i Amazonas og deres bevægelsesfrihed begrænses.

En af grundene til, at indfødte folk fortrænges til afsides områder i Amazonas er, at mange af de naturområder, der traditionelt tilhører indfødte folk, er rige på naturressourcer som virksomheder har økonomisk interesse i.

Natur ressourcer og retten til jord
Netop nu har jagten på ressourcer som træ, olie og mineraler i jorden endnu engang skabt problemer for Amazonas indfødte folk. Ifølge IWGIA, der blandt andet arbejder med flere indfødte organisationer i Latinamerika, føler de indfødte sig fortrængt fra deres allerede indskrænkede leveområder.

Indfødte folk i Amazonas er endt i en situation, hvor det er svært at se en fremtid, hvor de kan opretholde deres måde at leve på. Indfødte organisationer har på det seneste gjort opmærksom på den tilspidsede situation som Amazonas indfødte folk står overfor, hedder det.

Organisationernes håb er at skabe politiske og praktiske løsninger, der kan varetage de indfødte folks rettigheder og imødekomme deres ønske om at forblive i frivillig isolation.

Selvbestemmelse er vigtig
Behovet for politiske mekanismer og anerkendelse af jordrettigheder er ikke unikt for Amazonas indfødte befolkningsgrupper, også i Asien, Afrika og Arktis kæmper indfødte folk for deres rettigheder.

Salgado’s fotoudstilling er en kærkommen lejlighed til at rette fokus mod indfødte folks situation rundt omkring i verden.