Udvandet aftale om u-landsmedicin

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter flere års tovtrækkerier får verdens fattigste u-lande nu en aftale, der gør det muligt for dem at købe billig kopimedicin mod livstruende sygdomme.

Kilder i EU-kommissionen bekræfter overfor Politiken tirsdag, at forhandlingerne mellem medlemslandene i Verdenshandelsorganisationen, WTO, ventes være på plads i Geneve i slutningen af ugen.

Men det udkast, der ligger på bordet, møder massiv modstand fra de humanitære organisationer, der mener, at det er så restriktivt i sin juridiske ordlyd, at udviklingslandene reelt er afskåret fra at nyde gavn af aftalen.

Forklaringen er især, at man efter pres fra USA netop har tilføjet en lille ekstra tekst til udspillet. Teksten, som Politiken er i besiddelse af, understreger bl.a., at udviklingslandene kun må importere kopimedicin, hvis medicinen bruges til humanitære formål og ikke “som et redskab til at forfølge industrielle og erhvervsmæssige interesser”.

Det skyldes, at medicinalvirksomhederne – ikke mindst i branchens højborg USA – er bange for, at de billige kopier, der sælges i u-landene, bliver smuglet tilbage til rige forbrugere i Vesten, hvorefter firmaernes muligheder for at sælge produkterne dyrere dér, hvor kunderne kan betale, forringes.

I dag har de færreste lande i Den 3. Verden råd til at købe den nyeste og mest effektive medicin til bekæmpelse af livstruende sygdomme som hiv/aids og malaria. Medicinen er nemlig dyr og beskyttet af patenter under WTOs såkaldte Trips-aftale om patentrettigheder, skriver Politikens Jeanette Ringkøbing.