Udviklingsministeren: Ingen køreplan for at nå målet om én procent

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der kommer ikke nogen køreplan for, hvornår dansk bistand igen skal op på én procent af bruttonationalindkomsten (BNI) efter VK-regeringens nedskæringer siden 2002.

Det slår udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fast i et interview med U-landsnyt forud for forhandlingerne med Enhedslisten om udmøntning af den nys indgåede aftale om rammen for u-landsbistand i 2012 og 2013.

Af Lotte Dahlmann,
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

Med regeringens aftale med Enhedslisten om finansloven for 2012 ligger det fast, at den samlede ramme for dansk u-landsbistand vil stige med 234 millioner kroner i forhold til VK-regeringens finanslovsforslag og dermed runde 15,4 milliarder kroner i 2012. Desuden indgår det i aftalen, at yderligere 600 millioner kroner tilføres i 2013.

Stigningen hilses velkommen i bistandsmiljøet og ikke mindst hos Enhedslisten, som gik til valg på, at den samlede bistand skal op på 1,5 procent af BNI.

Køreplan for at nå i mål

Forud for forhandlingerne med regeringen om, hvordan de ekstra midler skal fordeles, ligger målet om permanent at hæve procentsatsen fortsat højt på Enhedslistens ønskeliste:
– Vi vil gerne have en køreplan for, hvornår vi når op på én procent i bistand, siger Christian Juhl, Enhedslistens udviklingsordfører.

Af finanslovsaftalen med Enhedslisten fremgår det, at bistanden i 2012 skulle nå op på 0,83 procent af BNI, hvilket formelt set er et skridt i den rigtige retning. Dette beror dog på et skøn af væksten i 2011, vedgår udviklingsminister Christian Friis Bach.

– Vi garanterer flere penge i kroner og ører. Om procenten falder eller stiger, afhænger af den økonomiske vækst, og den kender vi først det nøjagtige tal for til marts næste år, siger udviklingsministeren til U-landsnyt.

Tilsvarende for 2013 kender ingen vækstudsigterne, og dermed er det endnu mere usikkert, hvor bistandsprocenten lander med de bebudede ekstra 600 millioner kroner.

Direkte adspurgt, om udviklingsministeren kan give Enhedslisten den køreplan, partiet ønsker, svarer Christian Friis Bach:
– Nej, det kan jeg ikke. Vi er nødt til at arbejde ud fra den virkelighed, vi befinder os i. Vores forventninger og ønsker afhænger af omstændighederne, men viljen til at nå en procent er der og består.

U-landsnyt: Er én procent i u-landsbistand for meget forlangt – selv i en krisetid?
– Nej, og derfor har vi har sagt, at vi vil begynde at bygge bistanden op i kroner og ører, og det er det, vi gør.

Har købt sig tid

På spørgsmålet, om udviklingsministeren forventer problemer med forligspartneren ved de kommende forhandlinger i december, svarer Christian Friis Bach:
– Med tiltrædelsen af finansloven, har Enhedslisten anerkendt det niveau, der er enighed om. Vi skal nu diskutere, hvordan de skal udmøntes.

U-landsnyt: Kan man sige, at du hermed har købt dig tid i forhold til at levere på målsætningen om at bringe ulandsbistanden op på én procent af BNI?

– Ja. Temaet indgik ikke i forhandlingerne med Enhedslisten. Der er givet løfte om stigninger, og det holder vi, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

(I de kommende dage bringer U-landsnyt flere artikler fra interviewet med udviklingsministeren.)