Udviklingsministeren lover mere åbenhed om korruption

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Nu kan alle interesserede abonnere på rapporter om begrundet mistanke for svindel med danske bistandsmidler. Det kommer efter den seneste tid omtale af svindel med bistandsmidler i Afghanistan.

Der har i den seneste tid været flere sager om korruption og svindel med bistandsmidler i Afghanistan – også danske midler.

At den slags forekommer i Afghanistan kan ikke overraske mange, for landet er ifølge den internationale anti-korruptionsorganisation Transparency International verdens tredje mest korrupte land.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Danmark skal acceptere korruption og svindel med danske midler, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet lørdag.

Han understreger, at det er vigtigt, alle sager undersøges til bunds, at de skyldige retsforfølges og at pengene betales tilbage. Desuden er det vigtigt, at Danmark støtter opbygningen af institutioner, der kan forhindre korruption, siger han..

”Korruption er ikke noget, der skal hviskes om. Det er vigtigt, at være åben om de problemer, der er med korruption i Afghanistan og andre skrøbelige lande.”

”Derfor er selv mistanke om svindel blevet offentliggjort på ministeriets hjemmeside, og fra denne uge kan alle interesserede abonnere på vores indrapporteringer om begrundet mistanke om svindel.”

”Derudover vil Folketinget blive orienteret om større principielle sager om korruption, når der er begrundet mistanke,” siger han ifølge pressemeddelelsen.

Der er afsluttet 11 sager om korruption eller svindel med danske bistandsmidler i Afghanistan, og yderligere seks sager er stadig under behandling.

Det samlede konstaterede tab af danske midler i de afsluttede sager om korruption eller misbrug af dansk støtte udgør til dato 0,23 mililoner kroner.

Når de seks uafsluttede sager bliver færdigbehandlet, kan beløbet dog stige. Danmarks økonomiske bistand til Afghanistan har i perioden 2002-2012 været i alt 3,5 milliarder kroner, hedder det i pressemeddelelsen.

Efter udfasningen af vort militære engagement i Afghanistan har Danmark øget udviklingsbistanden for at videreføre arbejdet i Afghanistan.

Det plagede og fattige centralasiatiske land vil fremover være største modtager af dansk udviklingsbistand og dermed overgå selv Tanzania.